Субота, 20 Квітня 2024 р.

ВАНДАЛІЗМ ЧИ ОСОБИСТА НЕПРИЯЗНЬ?

– Останніми роками на міському кладовищі, що на Нігинському шосе, почастішали випадки вандалізму. Невідомі постійно знущаються над пам’яттю знаного кам’янчанина: відбивають літери, поливають пам’ятник фарбою, стирають фото померлого. Також плюндрують могилу і жорстоко вбитого 18-річного Павла ТЕПЛЮКА, – із таким повідомленням до редакції завітала кам’янчанка Світлана ОВЧАРУК. Свої міркування щодо цих ганебних явищ від імені мешканців міста вона виклала в листі, який, окрім нашої редакції, також адресувала народному депутату України Володимиру МЕЛЬНИЧЕНКУ і міському голові Михайлові СІМАШКЕВИЧУ:

«Виходячи з морально-етичних міркувань, факти вандалізму замовчуються мешканцями міста, тому не фіксуються правоохоронними органами. Але така ситуація не відповідає нормам християнської моралі. Просимо створити комісію, визначити шляхи посилення охорони території міського кладовища й призначити відповідального з адміністрації кладовища в разі виникнення таких ситуацій. Адже прохід на територію цвинтаря не контролюється. Тому пропонуємо варіанти вирішення проблемної ситуації: встановлення додаткового поста охорони, обладнаного камерами відеоспостереження, на додатковому в’їзді на територію та посилення міри відповідальності за збереження пам’ятників. За необхідності пропонуємо відкрити благодійний рахунок, куди небайдужі містяни перераховували б кошти, за які можна облаштувати камери відеоспостереження тощо», – йдеться у листі, під яким стоять 32 підписи.

По коментар ми звернулися до директора КП «Спецкомунтранс» Сергія Гжебовського, який має власну думку щодо ситуації:

– Окрім трьох випадків вандалізму, що сталися на центральному кладовищі лише на одній могилі й задокументовані правоохоронцями, інших не було. Я мав зустріч із рідними померлого й запропонував їм поблизу могили встановити камери відеоспостереження. Тим паче, що технічна можливість для цього є. Встановлювати ж їх за рахунок міського бюджету, з якого й виділяються кошти на утримання чотирьох кладовищ, та ще й оплачувати додатковий пост охорони місту не по кишені. Та й чи доречно буде на території 45,3 гектара поблизу кожного сектора ставити по охоронцю чи по камері через вандалізм на одній могилі?

Адже суми, яка щороку виділяється на обслуговування та утримання центрального, руськофільварецького, єврейського та польського кладовищ, ледь вистачає, аби звести кінці з кінцями. Неодноразово я звертався до депутатів з проханням збільшити фінансування. Адже чимала сума коштів витрачається на щоденне вивезення не однієї вантажівки сміття, прибирання території, заповнення бочок водою, кошення трави та інші нагальні потреби. Принагідно хочу звернутися до кам’янчан, аби скосили бур’яни на могилах рідних. Якщо минулого року за сезон ми косили два рази, то лише за перший місяць цього літа – вже тричі. Й це ми робимо, незважаючи на те, що штат працівників недоукомплектовано.

Галина МИХАЛЬСЬКА.