Вівторок, 16 Квітня 2024 р.

ІЗ ХВОРИХ ДІТЕЙ НЕ ВИРОСТЕ РОЗУМНИЙ НАРОД

Шановний Михайле Євстафійовичу!

Перш за все дозвольте привітати Вас, адже Ви здобули звання найкращого очільника міста України в номінації «Міський голова».

ІЗ ХВОРИХ ДІТЕЙ НЕ ВИРОСТЕ РОЗУМНИЙ НАРОДНезважаючи на скрутний і кризовий час, у місті зроблено надзвичайно багато. Певний ресурс було залучено та виділено на розвиток медицини, в тому числі медицини для дітей. За час перебування Вас на посаді міського голови придбано сучасне обладнання для виходжування немовлят у пологових відділеннях міської лікарні, в міській дитячій поліклініці встановлено сучасний апарат УЗД, придбано обладнання для діагностики захворювань серця та очних хвороб у дітей, відновлено тротуар на вулиці Лесі Українки.

Звернутись із відкритим листом мене надихнула Ваша поїздка в Норвегію. Бо саме в цій країні, так само, як і в інших скандинавських, медицина для дітей визнана найкращою в світі та з 2000 року діє під егідою ВОЗ «Здоровий початок життя». Там із сім’єю працює мультидисциплінарна команда спеціалістів, яка не тільки діагностує, лікує, а й навчає сім’ю стилю життя, харчуванню, поведінці при виникненні проблем зі здоров’ям у дитини.

Це практично ті ж самі дитячі поліклініки, які, на щастя, не встигли в Україні знищити, тобто реформувати, принаймні в нашому місті.

Міська дитяча поліклініка надає медичну допомогу 21 411 дітям, які живуть і навчаються тут. Щоденно на прийом разом із батьками приходять близько 1 тисячі дітей з народження до 18 років. Спостерігаються

9 316 дітей із хронічними захворюваннями, 390 дітей-інвалідів, 4 658 дітей і підлітків, у тому числі юнаків-допризовників, які проходять диспансеризацію, готуючись до служби в армії, 3 847 дітей спостерігаються в дитячих садочках, 9 058 – школах, 2362 – коледжах. Безперебійно працює клініко-діагностична лабораторія, де за рік проводяться близько 150 000 клінічних аналізів, у кабінеті функціональної діагностики робляться до

9 000 діагностично-інструментальних обстежень.

Протягом останніх років на всіх рівнях говорять про подальші реформи медицини і зміну назви «поліклініка» на «консультативно-діагностичний центр», як це зробили в пілотних областях України.

Перебуваючи в Києві на курсах підвищення професійного рівня, ми із колегами обговорювали реформи в медицині. Лікарі з Вінниці та Дніпропетровська розповідали про проблеми, які виникають після пілотного реформування.

За зміною назви криється скорочення кабінетів і служб, які виконують важливу роль, а саме, випадають кабінет з догляду та виховання здорової дитини, кабінет відповідального батьківства, кабінет профілактики інфекційних хвороб, підлітковий кабінет разом із медициною військкомату, відділення реабілітації, куди входять ЛФК, масаж, фізіотерапія, відділення з надання медичної допомоги в освітніх закладах (дитсадках, школах, НВК, коледжах), тому зміна назви і скорочення нашому місту не потрібні.

Нашій громаді сьогодні треба докласти неабияких зусиль, аби прищепити дітям здоровий спосіб життя, бо не може із хворих дітей вирости здоровий і розумний народ.

Дитяча поліклініка коштує місту всього 7% бюджету медицини, і це дуже мало.

Сьогодні наші потреби мінімальні, але вони є першочерговими. Вами надано певний ресурс на придбання медикаментів пільговими категоріями дітей, на невідкладну допомогу дітям і проведення діагностики туберкульозу, але цього недостатньо.

Небайдужих кам’янчан, меценатів і благодійників ми просимо надати посильну фінансову допомогу, щоб придбати рефрактометр і периметр для діагностики захворювань очей у дітей.

Дитяча поліклініка європейського зразка може стати найкращим проектом серед усіх, втілених Вами.

З повагою, 

Тетяна ОЧЕРЕТЕНКО, 

головний лікар міської дитячої поліклініки, депутат міськради.