Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2015

МОТОБОЛЬНИЙ ФАНТОМ

МОТОБОЛЬНИЙ ФАНТОМФантоми – явище надзвичайне і навіть містичне. Зазвичай бувають фантоми людей, тварин, кораблів і потягів. Але наш благословенний Кам’янець-Подільський спромігся мати фантом особливого роду – цілий стадіон.

Усі кам’янчани знають, що на розі пр.Грушевського та вул.Драй-Хмари є мотобольний стадіон. Переконатися в цьому може кожен, якщо піде і подивиться. Проте, як виявляється, ніякого мотобольного стадіону в місті немає, і причиною такого фантома є не містика, а нерозпорядливість. Реєстр об’єктів комунальної власності Кам’янець-Подільської міської громади не містить запису про мотобольний стадіон. Також і за реєстром речових прав на нерухоме майно громада міста не є власником мотобольного стадіону.

Мотобольний стадіон кам’янчани збудували 1982 р. народногосподарським способом. На той час це була унікальна спеціалізована споруда. До складу стадіону входили: гральне поле, місця для глядачів та обслуговуючі споруди: два бокси для мототехніки, майстерня, ремонтний бокс, склад, роздягальня, душова, зал для фізпідготовки, кімната для відпочинку, навчальний клас, буфет, тренерська. За такі сприятливі умови кам’янецька мотобольна команда віддячувала своїм шанувальникам, здобуваючи сім разів чемпіонство України та шість разів Кубок.

2006 р. в голову якогось чиновника прийшла «геніальна» думка оптимізувати мотобольний стадіон. Його розірвали на шматки, поділивши на нежитловий будинок на пр.Грушевського, 31/1, майданчик з асфальтовим покриттям і вбиральню площею 100 кв.м. Нежитловий будинок і майданчик відтоді вже двічі чомусь міняли балансоутримувачів. Позбавлена можливості користуватися відповідною інфраструктурою мотобольна команда ввійшла в кризу і з чемпіона поступово стала аутсайдером.

Якщо було допущено помилку, то її потрібно виправити. Варто проявити політичну волю для того, аби громада міста знову мала у власності мотобольний стадіон як осередок розвитку всіх технічних видів спорту.

Для виправлення ситуації потрібні рішення міської ради про внесення до Реєстру об’єктів комунальної власності Кам’янець-Подільської міськради мотобольного стадіону як цілісного майнового комплексу, а також його реєстрація у Реєстрі речових прав на нерухоме майно. Необхідне й рішення про віднесення земельної ділянки, на якій розташований стадіон, до власності Кам’янець-Подільської міської громади. Остаточним кроком має бути внесення відомостей про Кам’янець-Подільський мотобольний стадіон до Електронного реєстру спортивних споруд України, який веде Міністерство молоді та спорту України. Відповідно до законодавства, це убезпечить стадіон від зазіхань на перепрофілювання та приватизацію під житлову забудову. 

Володимир ТІТ, головний тренер МК «Поділля»,

віце-президент клубу, майстер спорту СРСР.