П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ТАМПОН СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ

ТАМПОН СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇМи втратили нашого батька і чоловіка через помилку хірургів. Із такою скаргою на лікарів травматологічного відділення міської лікарні до редакції «Подолянина» звернулася родина КАЛАКІВ.

18 листопада вони втратили 70-річного Миколу Калака, в смерті якого звинувачують медиків. Як доказ, наводять висновок судмедекспертизи (попередній), виданий Хмельницьким обласним бюро судово-медичної експертизи.

У документі причиною смерті кам’янчанина названа «флегмона лівого стегна внаслідок залишення стороннього тіла (марлевого тампона) під час хірургічної операції»…


У пошуках справедливості згорьована родина описала жахливий інцидент у зверненнях до міністра охорони здоров’я Олександра КВІТАШВІЛІ та начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА.

«Мій чоловік упав і травмувався, ­ пише дружина покійного Ніна Павлівна. ­ У міській лікарні встановили діагноз ­ закритий перелом стегнової кістки зі зміщенням ­ і порадили терміново робити операцію. Наступного дня, 9 жовтня, лікарі Сергій Пастухов і Вадим Войтенко прооперували чоловіка і вживили йому металевий стержень, за який я заплатила 15 тисяч 200 гривень. Через декілька днів стегно почало гноїтися. Медики робили операції з очищення рани, але це не допомагало. Стан здоров’я чоловіка погіршувався.

Не дочекавшись допомоги чи бодай покращення, за свої кошти я повезла його каретою «швидкої» в Чернівці. Втім там за лікування не взялися через його важкий стан, і ми повернулися до кам’янецької лікарні. Я вкотре наполягала, аби чоловіка терміново направили до Хмельницького. Врешті ми таки потрапили до обласної реанімації, де нам повідомили, що в чоловіка зараження крові внаслідок занесення інфекції.

Справжнім шоком стало лікарське свідоцтво про смерть. Під час розтину тіла в нозі чоловіка виявили марлевий тампон, який, за виснов­ком судмедексперта, залишили під час операції в Кам’янці­По­діль­ському. А це вже ­ неналежне виконання професійних обов’язків, що передбачає кримінальну відповідальність.

Мій чоловік, полковник у відставці, ветеран Збройних сил Украї­ни, на жаль, став жертвою несумлінного ставлення медиків до своєї роботи. Його не повернеш, але злочинна халатність лікарів може й надалі призводити до трагедій…».

ТАМПОН СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇПрокоментувати ситуацію ми попросили начальника міськ­управління охорони здоров’я Юрія Пливанюка.

­ Було створено комісію, яка розгляне скаргу рідних і детально вивчить усі обставини події, ­ повідомив Юрій Васильович. ­ На першому засіданні 9 грудня члени комісії ознайомилися з документацією. Плануємо завершити роботу за 10 днів. Якщо провину лікарів доведуть, на них чекає адміністративна відповідальність ­ догана чи штраф, а також обов’язкова позачергова переатестація.

Завідувач травматологічного відділення Сергій Пастухов, який, власне, й робив операцію, від коментарів утримується, доки не отримає остаточного вис­нов­ку про причину смерті пацієнта.  

Галина МИХАЛЬСЬКА.