П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ПЛАТИТИ НЕ МОЖНА ВІДМОВИТИ

До редакції «Подолянина» завітала кам’янчанка, обурена нововведеннями міської дитячої поліклініки, зокрема проханнями медиків вносити пожертви «хто скільки може».

– Iз хворим сином ми прийшли на прийом, – розповідає кам’янчанка Наталя. – Під час огляду до кабінету ввійшла медсестра і запитала: «Є?». На що лікар відповіла: «Немає». А згодом мені пояснила, що віднедавна вони змушені просити в пацієнтів благодійні внески на розвиток закладу. Однак вона цього робити не може і не буде. Та такі правила… У фізкабінеті ми потрапили в таку ж ситуацію. Перед процедурами пацієнт має підійти до лікаря і сплатити благодійний внесок, а вже потім його записують і надають послугу. Але ж як так? Дитина хвора, треба придбати дорогі ліки (і на ті ж фізпроцедури також). Де ж узяти тих «благодійних внесків»? Отака «безкоштовна» медицина…

По коментар ми звернулися до головного лікаря міської дитячої поліклініки Тетяни ОЧЕРЕТЕНКО:

– Так, справді, в дитячій поліклініці лікарі просять батьків, якщо є змога, сплачувати добровільні внески, які є додатковим джерелом для забезпечення якісної роботи бюджетних закладів в Україні. В цій діяльності керуємося Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» й постановою Кабміну. Збирання і використання благодійних внесків перевіряють контролюючі служби всіх рівнів. Міська дитяча поліклініка отримує пожертви від кам’янчан на рахунок Приватбанку №35428301029769. За 2015 рік надійшло 22 тисячі 643 гривні. За ці кошти було придбано миючі засоби (4293,76 грн.), медичні бланки та бланки статистичної звітності (3499 грн.), канцтовари (4259,75 грн.), комп’ютер і комп’ютерну програму (7600 грн.), дренажний ЛОР-апарат (2550 грн.), кардіологічні електроди (285 грн.), на повірку секундоміра лабораторного виділили 155,70 гривень.  

Галина МИХАЛЬСЬКА.