П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

НІЧНИЙ ПЕРЕПОЛОХ

У ніч на 21 лютого, близько другої години, півміста раптово розбудило завивання сирени. Налякані гучним ревом кам’янчани почали дзвонити до екстрених служб, оперативної служби «15-05», розміщати в соцмережах коментарі, малопридатні для друку.

НІЧНИЙ ПЕРЕПОЛОХА вже з понеділка дзвінки читачів надходили і до редакції:

– Наша 90­річна бабуся, почувши сирену, так розхвилювалася, що до ранку не змогла зімкнути очей, ­- розповіла кам’янчанка. -­ Цей звук налякав знайомих луганчан, які втекли від війни і оселилися в Ка­м’янці. А тепер у них і тут ледь серце не зупинилося…

– Я прокинулася від звуку сирени і впала у розпач, бо не знала, що робити, -­ розповідає мати трьох малолітніх дітей. ­ Уже хотіла дітей будити, пакувати валізи та шукати сховище… Що це за жарти у такий час?

Що ж трапилося, нам розповів заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення міськради Володимир СЛЮСАРЧУК:

– Як з’ясувалося, тієї ночі несанкціоновано спрацювала точка системи оповіщення, яка розташована на ТЕЦ у районі цукрозаводу.

Цей сигнал називається «Увага всім!». Зазвичай він вмикається централізовано за командою обласного Кризового центру. В місті є 13 точок оповіщення. За попереднім розслідуванням, яке провела адміністрація КП «Міськтепловоденергія», жодного втручання сторонніх осіб у запуск системи оповіщення не було. Тож, імовірно, вночі стався технічний збій електросирени.

Натомість у «Міськтепловод­енергії» редакції повідомили, що ввімкнути сирену вони не змогли би, бо для цього потрібен спе­ціальний код. Підприємство може лише вимкнути сигнал, знявши напругу, що й було зроблено.

Чимало кам’янчан уже звик­ли, що сирени в місті ревуть раз на квартал, щоправда, вдень, та й то лише задля перевірки. Але що ж робити мешканцям, коли сирена з сигналом «Увага всім!» справді виявиться бойовою?

– Сигнал тривоги сповіщає про надзвичайну подію, -­ пояснює заступник міського голови Сергій БАБІЙ. -­ Почувши його, містяни мають підійти до одного з 34 гучномовців, які є в кожному районі міста, і прослухати інформацію. Таке ж повідомлення прозвучить в ефірі проводового радіо чи місцевого телебачення. Ще один варіант оповіщення, який нещодавно запровадила влада, -­ оперативне смс­інформування.

Як пояснили в мерії, міськрада володіє номерами мобільних телефонів тих кам’янчан, хто забажав підписатися на смс­інформування. А ось у разі справжніх надзвичайних ситуацій можна буде використати телефонну базу абонентів комунальних служб. Мовляв, турбуватися не потрібно, раптом щось станеться – місто одразу буде поінформовано. 



Галина МИХАЛЬСЬКА.