П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ПРОБЛЕМА НЕ ЗНИКНЕ, ЯКЩО НА НЕЇ ЗАКРИЮТЬ ОЧІ

– Допоможіть врятувати дітей, – із такими словами та сльозами на очах прийшла до редакції Оксана Олійник – голова ГО, яка опікується соціально-правовим захистом матері і дитини. Її розповідь вразила, обурила і зачепила за живе:

ПРОБЛЕМА НЕ ЗНИКНЕ, ЯКЩО НА НЕЇ ЗАКРИЮТЬ ОЧІ	– У селі Смотрич живе неблагополучна сім’я: дружині 23 роки, чоловіку 36. Вони виховують дівчинку чотирьох років і півторарічного хлопчика, – розповідає Оксана Віталіївна. – Батько п’є, мама не має підтримки ні від чоловіка, ні від інших членів сім’ї. Діти часто бігають голодні, благенько одягнені. Через борги сім’ї за комунальні послуги відключили електроенергію. Тому вже і немає де готувати, і немає з чого. Умови, в яких вони проживають, людськими назвати дуже важко. Я оббігала всі можливі інстанції, аби звернули увагу на матір із дітлахами. Та як об стіну горохом: лише чула відмовки і запевнення, що все там добре. Не кажу позбавляти її батьківських прав, а просто допомогти.

Поцікавилися життям проблемної сім’ї і ми. Завітали до них 30 травня разом із начальником відділу освіти, культури, медицини та соціального захисту населення Колибаївської ОТГ Дмитром Довганюком і фахівцем із соціальної роботи Мар’яною Цвик. Певно, господарі знали, що ми приїдемо, тому швидко зібралися і, як розповіли сусіди, за кілька хвилин перед нашим приїздом пішли з подвір’я. Проте й без батьків подивитися тут було на що.

У старій хатині вікна обтягнуті поліетиленовою плівкою, а ганчір’я, що сохло на дроті, зі слів сусідів, слугує за простирадла. Невеличкий хлівець виявився кухнею. Приготовленої їжі ми не побачили, зате зі смітника нахабно сміялися порожні пляшки від пива й пачки від цигарок.

– Шкода дітей, які часто залишаються голодними, поки батьки пиячать, – побачивши гостей на подвір’ї, позбігалися з усіх сторін сусіди, які почали розповідати про побут молодої сім’ї.

Соціальний працівник Мар’яна Олександрівна тут частий гість. Каже, що й поліцію доводилося викликати, коли в День закоханих чоловік взявся лупцювати молоду дружину. Проте заяви на благовірного вона так і не написала…

І соцслужби, і сусіди в усіх бідах родини звинувачують саме чоловіка.

– Шкода позбавляти матір батьківських прав, бо вона любить дітей, – запевняє фахівець із соціальної роботи. – Зрозуміло, що грошей у неї обмаль, але я не можу сказати, що діти голодують. Коли не прийду, їжа в них завжди є. Так само не можу стверджувати, що дружина випиває. Чоловіка часто бачу напідпитку, її – ні. А заходжу сюди щотижня: як не гуманітарну допомогу принесу, то субсидію оформляємо, то матеріальні разові виплати, то проходимо медогляд, щоб старшу доньку влаштувати в садочок.

Після розголошення проблеми на весь район у побуті сім’ї відбулися зміни на краще. Головне, аби вони закріпилися.

– Ми поставили це подружжя на особливий контроль, – розповідає очільник Колибаївської об’єднаної територіальної громади Михайло Желізник, – для дітей робимо все можливе. Найближчим часом підключимо їм електроенергію, сільська рада виділила одноразову допомогу. З 1 червня старша донька відвідує Довжоцький дитячий навчальний заклад. Чим зможемо, тим і допомагатимемо надалі, але це не означає, що спонсоруватимемо п’яні посиденьки батьків. Якщо подружжя кардинально не змінить свого стилю життя, то будемо порушувати питання про позбавлення їх батьківських прав.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.