П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ЧИ УТОПІЯ?

До редакції «Подолянина» у листі звернулася мешканка с.Субіч Євгенія КОРИТНІК. Жінка вважає, що децентралізація лише посилила і без того критичне становище у селах, розв’язавши руки місцевим чиновникам, які на власний розсуд розпоряджаються грошима громади.

«… Фактична адреса Китайгородської сільської ради, а тепер Китайгородської об’єднаної територіальної громади: с.Китайгород, вул.Центральна, 70, пише Євгенія Коритнік. Саме сюди повинні надходити пошта і телефонні дзвінки, бо ця адреса вказана в офіційних документах. На бланку сільської ради зазначений номер телефону: (03849) 9-81-18, щоправда, додзвонитися неможливо.

У приміщенні має господарювати наш керманич із десятирічним стажем Юрій Безродний. Однак Юрій Васильович зробив хитріше: щоби не проводити у приміщенні Китайгородської сільської ради ремонту, тимчасово напросився у Вихватновецьку школу і звідти керує. Чому б ні, адже у навчальному закладі все готове і зроблене за кошти батьків. Задля охайних кабінетів депутати сільської ради навіть призупинили діяльність навчального закладу. От вам і децентралізація.

В інших регіонах усе йде на розвиток сіл, добробут і процвітання громад, а в нас навпаки – на знищення. Закривають школи у Вихватнівцях, Демшині, Калачківцях, бо не вистачає коштів на зарплати вчителям. А в сільській раді штат роздули: декілька заступників і помічників, до шести бухгалтерів. Тільки не відомо, які та чиї гроші вони рахують, коли у громади їх обмаль.

Для себе наші очільники зробили децентралізацію, а для громади – «утополізацію». На наступний рік не вистачить грошей на медпункти, то їх теж закриють? Тринадцять сіл, що об’єдналися 25 жовтня минулого року, не відчули покращення. Ви, люди, терпіть і мучтеся, щоб сільським чиновникам добре було».

Проте в очільника громади Юрія Васильовича своя думка на такі звинувачення. Тимчасове закриття шкіл пояснює малою наповненістю учнів і браком коштів на утримання, великий штат – проблемою працевлаштування у селах, бо ж треба десь працювати екс-працівникам сільських рад. А у приміщенні школи, за його словами, керівництво громади засідає тимчасово.

– Від початку процесу об’єднання йшлося про те, щоб адміністративне приміщення громади було у Вихватнівцях. Наразі робимо ремонт у колишній колгоспній конторі. Коли туди переїдемо, тоді й змінимо юридичну адресу сільської ради громади, пояснив керманич.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.