Четвер, 25 Квітня 2024 р.

ЗА ЩО ВСАДИЛИ ПИЛУ В КРОНИ?

Кам’янчани продовжують поповнювати нашу постійну рубрику «Нам пишуть» своїми листами, сподіваючись отримати відповіді на актуальні питання, коментарі та роз’яснення певних подій. Цього разу аж два листи стосуються проблем благоустрою і зелених насаджень.

В іншому – працівники закритого заводу вкотре намагаються повернути собі заробітну плату. А лист про кроки «Хмельницькгазу» у встановленні загальнобудинкових лічильників газу актуальний для багатьох кам’янчан, щоправда, відповідь на нього навряд чи когось втішить.

ЗА ЩО ВСАДИЛИ ПИЛУ В КРОНИ?

«Еще не вся черемуха

Тебе в окошко брошена…

(пісня радянських часів)

Ось ця зів’яла купа ще вчора була зеленою черемухою, яка готувалася розквітнути на вул.Уральська. Не судилося…

До рук нелюдів потрапила і калина, і липи на тій же вулиці. Проспект Грушевського теж не залишився поза увагою садистів, котрі знову, дочекавшись, коли дерева прокинуться від зимового сну, всадили їм пилу в крони.

Кому заважали ці дерева, що рятували нас у спеку від нещадного сонця, напували пахощами міське повітря під час цвітіння, давали містянам ковток кисню, рятували від шуму авто?

Я спробував з’ясувати це у хлопців на проспекті, які бадьоро скакали у кузові КамАЗу, трамбуючи скалічене гілля, аби більше вмістилося. Схожі запитання задали й іншим «добродіям» на Уральській. Традиційно, жодних документів на проведення робіт у працівників не було, але всі дружно посилалися на високоповажного пана Бабчинського, котрий дав їм мудрі вказівки і все може пояснити.

ЗА ЩО ВСАДИЛИ ПИЛУ В КРОНИ?Зверніть увагу на «дбайливе» ставлення «озеленювачів» до дерев: усі гілочки сумлінно розкладені на купки. Одні, вочевидь, підуть на пелети, інші – у каміни чи барбекю гарних людей. При цьому була задіяна сила-силенна техніки: автовишка, КамАЗ для вивезення гілок, бензопили. А люди? Вони теж працювали незадарма.

Дуже хотілося би почути пояснення мудрих керівників: хто і для чого паскудить наші вулиці, витрачаючи гроші з нашого із вами, шановна громадо, бюджету на абсолютно непотрібні, більше того, шкідливі речі.

Володимир КРОЛЬ, викладач ПДАТУ».

По коментар ми звернулися до директора департаменту ЖКГ Олександра БАБЧИНСЬКОГО, який пояснив, що дерева зрізали задля безпеки жителів.

– Коли нещодавно ми піднімали нижній ярус дерев на проспекті Грушевського, бо ті дуже розрослися, до нас звернулися місцеві мешканці з проханням провести схоже розчищення і на вулиці Уральській, адже там «гілля б’є в обличчя і пройти неможливо». Оцінивши стан вулиці, ми звернули увагу не тільки на проблему з гіллям, що заважає пішоходам, а й на крислаті дерева, через які взимку техніка не зможе розчистити тротуари. Саме тому прийнято рішення підняти нижній ярус, завдяки чому звільниться прохід для пішоходів і проїзд для спецтехніки, – запевняє Олександр Васильович. – Під час огляду вулиці ми помітили й аварійне дерево – черемуху. На фото добре видно її критичний і небезпечний стан. Дерево трималося на одній корі й загрожувало пішоходам, тому, відповідно до законодавства, його повалили, аби не трапилось лиха.

У Кам’янці більшість дерев опустили віття донизу, через це часто важко проходити по тротуарах. На прохання кам’янчан таке розчищення ми провели і на вулиці Тімірязєва.

Взагалі за деревами треба слідкувати. Як у садку хорошого господаря: дерева мають бути доглянуті, а зайві гілки – зрізані. Коли ж дерево в аварійному стані, то його неодмінно потрібно повалити, щоби уникнути біди.