Четвер, 25 Квітня 2024 р.

НА ПАПЕРІ ЧИ НАЖИВО?

Зі скаргою на ПАТ «Хмельницькгаз» до редакції звернулася кам’янчанка Людмила КОТИК. Жінка стверджує, що на паперах на їхньому будинку (вул.Миколи Гордійчука, 3) є загальнобудинковий лічильник, утім насправді його немає.

– У грудні минулого року ми отримали «платіжки» із непідйомними сумами, – розповідає Людмила Миколаївна. – У газконторі, куди звернулися по роз’яснення, нас ошелешили тим, що на будинку в листопаді встановили загальнобудинковий лічильник. Але газу нам не відключали, оголошень на під’їзд не вивішували і ніхто із жителів будинку не бачив, що проводилися бодай якісь роботи. У квартирі є лише газова плита. І, відповідно до нової «платіжки», за грудень я маю сплатити за 50 кубометрів газу, а за січень – за 75. Це скільки ж я маю готувати?! Із нашого будинку йде розводка на сусідній і два приватні підприємства – сауну та мийку. Однак ми, жителі будинку, впевнені, що стільки газу використати не могли.

По коментар ми звернулися до ПАТ «Хмельницькгаз».

«Згідно з ініціативою державного регулятора – НКРЕКП, ПАТ «Хмельницькгаз» має встановити понад 400 загальнобудинкових лічильників споживачам Хмельницької області, які використовують газ для приготування їжі (газові плити), – йдеться в офіційній відповіді за підписом голови правління ПАТ Михайла ЮРЧЕНКА. – Інформація щодо об’єктів встановлення опублікована на офіційному сайті компанії в Iнвестиційній програмі та погоджена НКРЕП. Адже із 2018 р. постачання газу буде дозволене лише споживачам, які забезпечені приладами обліку: індивідуальними або загальнобудинковими, відповідно до ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Встановлення будинкових лічильників здійснюється виключно у споживачів, котрі використовують газ для приготування їжі. Якщо у будинку є споживачі з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімають від цифр будинкового лічильника, а споживачі з індивідуальними приладами обліку сплачуватимуть за газ лише за показаннями своїх вимірювальних приладів. Що ж до обліку за будинковим лічильником, то процедура нарахувань за ним здійснюється відповідно до Постанови Уряду.

Відповідно до Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків, загальний

обсяг газу, спожитого за загальнобудинковим лічильником, рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку. Дані ж лічильника надходять щомісячно в автоматичному режимі до «Хмельницькгазу». Водночас мешканці, які не бажають сплачувати за газ на підставі будинкового лічильника, мають право встановити індивідуальний лічильник за власний кошт, навіть якщо загальнобудинковий пристрій уже є на будинку. Наразі «Хмельницькгаз» не встановлює індивідуальних облікових приладів, їх монтажем займаються спеціалізовані організації.

З приводу звернення мешканців будинку на вул.Миколи Гордійчука, 3, зазначаємо, що загальнобудинковий прилад обліку газу був встановлений у вересні 2016 р. на групу будинків №№5 та 3. Жителі були попереджені про встановлення приладу обліку шляхом розміщення оголошень на під’їздах.

Наразі працівниками ПАТ «Хмельницькгаз» систематично проводиться перевірка загальнобудинкових лічильників газу, зокрема й на цих будинках. Недоліків у роботі не виявлено».