Четвер, 28 Березня 2024 р.

ЗЕМЕЛЬНІ МАХІНАЦІЇ – ПАСТКА ДЛЯ КОРІВ

– Понад два десятки корів в Острівчанах залишилися без пасовища, власники тварин у відчаї, але ніхто не може нам допомогти, – звернувся до редакції мешканець села Володимир ХИМЕРА. – Земля, на якій ми роками випасали худобу, стала для нас недоступною. Як виявилося, спірні ділянки за межами Колибаївської ОТГ роздає управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Ще раніше виділили гектари поля місцевому фермеру, який не бажав нас пускати ні на свою, ні на сусідні землі. Крім того, повирубував на восьми гектарах усі прилеглі лісові посадки і чагарники, захопив лісові угіддя, бо, за його словами, вони також належать йому. А сьогодні все, що залишилося від пасовища, роздають учасникам АТО. Наше звернення про затвердження за жителями Острівчан громадського пасовища ігнорується. Прості селяни і наші корови опинилися у пастці: тварин нічим годувати.

Куди люди вже не зверталися із цією проблемою, збирали підписи, писали цілі петиції: до Ходоровецької сільської ради, потім – до Колибаївської об’єднаної територіальної громади, райдержадміністрації, прокуратури, обласного управління Держгеокадастру, а згодом – і до столичного керівництва цієї структури, але звідусіль отримують одні відписки.

Підтверджує слова мешканців Острівчан і голова Колибаївської ОТГ Михайло ЖЕЛІЗНИК.

– Проблема справді існує, – каже Михайло Дмитрович. – Із дитинства пас худобу в Колибаївці та Острівчанах, тому знаю, які пасовища були раніше. Сьогодні ж вони в рази менші. Куди не ступи – скрізь приватна власність. Позиція нашої сільської ради: радикально відстоювати пасовища. Ми неодноразово зверталися до обласного Держгеокадастру із проханням не роздавати цих земель, але нас ніхто не чує. Уже навіть мова не йде про те, щоб брати у нас погодження. Питання треба порушувати на державному рівні, вносити зміни до законів. Адже із села краще видно, на що і кому виділити землю, ніж із кабінетів обласних чиновників.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.