Четвер, 25 Квітня 2024 р.

НЕ ПАНІКУЙТЕ – СУБСИДІЮ РАХУЮТЬ!

– Чи справді люди залишаться без субсидії? – із таким запитанням до редакції звернулася постійна читачка, пенсіонерка Ніна Феодосіївна. – У соцзахисті, куди звернулася по ро­з’яснення, мені повідомили, що до серп­ня субсидії не буде, тому за літні місяці споживачі змушені сплачувати комунальні за діючими тарифами і в повному обсязі. А на наші пенсії ж не порозкошуєш. Хотіла б знати, чи не зникнуть сплачені кошти, якщо мені знову призначать субсидію? І що робити людям, яким гаманець не дозволяє платити повністю?

По коментар ми звернулися до департаменту соцзахисту населення міськради. Там пояснили, що з 1 травня діє оновлена програма житлових субсидій.

– На сьогодні збирається необхідна інформація про доходи громадян за новий період (за останні 4 квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія), склад зареєстрованих осіб, перелік житлово-комунальних послуг і тарифи в місті. Після отримання необхідної інформації протягом десяти днів приймаються рішення про призначення чи непризначення субсидії, – розповідає заступник начальника відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї ДСН Анна МЕДВЕДИК. – Повторно подавати документи необхідно лише тим, хто орендує житло, в кого сталися змі­ни у складі сім’ї та хто користується твердим паливом. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення. Субсидія обов’язково буде призначена з 1 травня, а субсидіантам рекомендовано сплачувати за фактичне споживання. Якщо люди мають змогу платити в повному обсязі за комунальні, а потім отримають субсидію, після перерахунку їхні кошти так і залишаться на особових рахунках і нікуди не зникнуть.

Також Анна Володимирівна нагадала, що, відповідно до постанови Кабміну, при призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься заборгованість у понад два місяці з опла­ти послуг. Списки боржників уже надали підприємства-надавачі послуг. Кожен одержувач субсидії, який має борг, уже отримав листи-повідомлення про необхідність опла­ти. У разі несплати, субсидію на наступні місяці не призначатимуть. Якщо протягом двох мі­сяців із моменту отримання повідомлення боржники документально під­твердять сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидію призначать знову.

Галина МИХАЛЬСЬКА.