П'ятница, 29 Березня 2024 р.

«ВЕТО» ОПОРНІЙ ШКОЛІ?

Освітянські питання не дають спокою мешканцям району. Поки одні воюють проти пониження ступенів чи закриття шкіл, інші переймаються питанням опорних навчальних закладів. До нашої редакції звернулася депутат Китайгородської сільської ради Євгена КОРИТНІК із відкритим зверненням щодо перипетій в об’єднаній територіальній громаді навколо створення опорної школи.

«ВЕТО» ОПОРНІЙ ШКОЛІ?

В ідеалі такий навчальний заклад повинен забезпечити якісну освіту. Тут мають бути паралельні класи, по-сучасному обладнані спеціалізовані кабінети, тепло і комфортно. Замість звичної системи «школа на кожне село» і «без школи немає села» територіальна реформа пропонує опорні школи та їхні філії. Тобто, школярі

1-4-х класів навчаються у філіях, які максимально наближені до місця проживання дитини, а старші – в опорній школі. Такою у Китайгородській ОТГ окремі мешканці бачать Рогізнянську ЗОШ І-ІІІ ст.

– «На двадцять сьомій сесії Китайгородської сільської ради, яка відбулася 31 липня, розглядалось питання про визначення Рогізнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів опорним навчальним закладом, – пише в листі Євгена Коритнік. – Рішення прийняли. Але недовго ми раділи, бо одразу після сесії «царьок» Китайгородської сільської ради ОТГ Юрій БЕЗРОДНИЙ, наділений своєрідним «правом», наклав «вето» на це рішення, незважаючи на поіменне голосування більшості депутатів. Тоді в мене виникає запитання: навіщо ми, депутати, ходимо на сесії, голосуємо, хочемо краще зробити для своєї громади?».

А от в очільника Китайгородської ОТГ Юрія Безродного свій погляд на цю ситуацію. Він пояснює, що заветував рішення, бо попросили самі ж депутати, виклавши власну позицію у відповідній заяві. Адже перед сесією не було проведено обговорення з громадою та колективами інших шкіл ОТГ щодо створення опорного навчального закладу. Також не було проведено конкурсу на визначення опорної школи.

Юрій Васильович каже, що, попри все, Рогізнянська школа єдина в громаді, яка може бути опорною. Щоправда, і тут підкачує кількість учнів. Адже зі своїми 80 школярами про необхідних 200 навіть не мріють. Школа підходить за іншим показни-

ком – підвезення дітей із трьох сусідніх сіл, в яких навчальні заклади призупинили роботу. До Рогізнянської уже возять дітей із Демшина, Субіча, цьогоріч до них приєднаються школярі із Калачківців.

– Питання опорної школи не в особистих амбіціях чи політичних іграх, необхідно правильно оформити документацію і обговорити все з громадою, аби в майбутньому уникнути зайвих питань, – каже Юрій Васильович.

Повідомив він новину й щодо Вихватновецької школи, роботу якої призупинили у травні, а в липні депутати сільської ради відновили, адже тут уже налічується 26 учнів проти 24, які були наприкінці навчального року.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.