П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

БЕТОННІ ТЕНЕТА СУСІДІВ

«Із проханням допомогти добитися справедливості до вас звертається родина мешканців будинку на вул.Суворова, 14. Ми хочемо запитати, хто і на якій підставі в нашому місті дозволяє будівництво, котре ведеться з порушенням усіх будівельних норм?

БЕТОННІ ТЕНЕТА СУСІДІВУнаслідок такого свавілля вранці 15 лютого було зруйновано значну частину нашого паркану. Розкидаючи чужі огорожі, так «гарно» фірма «Капітал-буд» копає котлован для своєї багатоповерхівки.

На жаль, неодноразові усні звернення до міського департаменту архітектури не дали жодних результатів, будівництво триває наповну.

Із повагою від імені родини Юрій Паламарчук».

Такий лист, котрий також був адресований міському голові Михайлу СІМАШКЕВИЧУ, надійшов до редакції «По­долянина».

По коментар щодо фактів, викладених у ньому, ми звернулися до начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю міськради Олександра СВИРИДИ.

– Про цю ситуацію нам відомо, – зазначив Олександр Григорович. – У липні минулого року під час перевірки ми зафіксували, що при видачі містобудівних умов і обмежень ЖБК «Суворова, 16б, 16в» на будівництво багатоквартирного житлового будинку у 6 поверхів від 3 квітня 2017 р. департаментом містобудування та архітектури не враховано, що з північного боку межує сусідня ділянка для будівництва індивідуального житлового будинку, на зведення якого виданий будівельний паспорт 14 квітня 2016 р. (адреса: Суворова, 14).

Відповідно до норм ДБН 360-92** «Міс­тобудування. Планування і забудова міських та сільських поселень», відстань між садибним будинком і довгими сторонами багатоповерхового житлового будинку приймається не меншою за висоту будинку, що зводиться. Зокрема, під час зведення багатоповерхового будинку має бути враховано мінімально допустимі відстані від об’єкта, який будується, до індивідуального житлового будинку не менше як 22 метри.

Варіантів виходу із ситуації бачу декілька. По-перше, власники можуть домовитися між собою щодо викупу земельної ділянки.

В іншому випадку мають бути внесені зміни в містобудівні умови та обмеження для багатоквартирного будинку, зокрема в час­тині зменшення поверховості. Проте сам департамент містобудування та архітектури не може цього зробити без звернення власника або рішення про їх скасування Управлінням ДАБІ у Хмельницькій області.

На сьогодні на об’єкті проводиться позапланова перевірка дотримання вимог містобудівного законодавства.

Прокоментував звернення і керівник «Капітал-буду» Валерій КАНІЦЬКИЙ, який зазначив, що жодних законів не порушував, адже має всі необхідні документи для початку будівельних робіт. Щодо місця, де впала огорожа, то він пообіцяв, що ситуацію виправлять, зокрема наразі будівельники там зводять підпірну стіну, яка унеможливить подальший зсув.

Позицію департаменту містобудування і архітектури озвучив в.о. директора департаменту Євген ФІЛІПЧУК:

– Не видати містобудівні умови і обмеження забудовнику багатоквартирного будинку ми не могли, бо він надав усі документи, котрі вимагає закон. Щодо сусідньої ділянки, то, на жаль, у нас немає детального планування забудови кварталу, тому час від часу трапляються такі прикрі ситуації. 

Ольга МІРКОТАН.