Четвер, 25 Квітня 2024 р.

ДОПОМОЖІТЬ ПРИЛАШТУВАТИ ПСА!

Проблема безпритульних тварин у місті так і залишається невирішеною. Поки одні горе-господарі викидають чотирилапих як непотріб на вулицю, інші люди місця собі не знаходять, вирішуючи, куди прилаштувати нових і нових знедолених. На щастя, таких добрих сердець у місті чимало. До нашої редакції завітала кам’янчанка, до якої прибився дорослий собака. Здавалося б, ця історія зі щасливим кінцем, адже тваринка знайшла собі дім. Але в пенсіонерки вже є двоє власних охоронців-гавкунів.

– У вашій газеті читала про організацію «Душа бродяги», – звернулася жінка. – Може, вони б забрали тваринку? Їм же і гроші виділили з міського бюджету.

Але волонтери ГО «Душа бродяги» самі мріють про затишний притулок, де утримували б усіх чотирилапих, якими опікуються.

– На жаль, притулку в нас немає, – каже голова цієї громадської організації Анжела ПОДЖИНСЬКА. – З дорослими тваринами важко, адже їм проблемно знайти як перетримку, так і постійного господаря. Все ж пост у соцмережі про те, що тварина шукає домівку, можемо розмістити. Також за внески від небайдужих кам’янчан можемо допомогти жінці з кормом для її підопічних, якщо в неї їх дуже багато. А ще, за необхідності, посприяти зі стерилізацією тваринок.

Нещодавно попросили в міської влади виділити приміщення для перетримки тварин після стерилізації. На що отримали позитивне рішення. Проте у невеличкому, не надто пристосованому кабінеті можуть перебувати лише хворі чотирилапі. Утримувати багатьох немає можливості. Кошти ж, які міська влада виділила, мають бути спрямовані суто на стерилізацію. Це не новинка, місто виділяє їх уже четвертий рік, просто цього разу розпорядниками обрали саме нас. Не думайте, що нам дали 125 тисяч, і ми ходимо та не знаємо, що з ними робити. Виділяють нам їх уже на основі актів виконаних робіт. Щоправда, певна сума спрямовується і на утримання тваринок після операцій.

Стерилізація справді може скоротити кількість безпритульних тварин, але й без жорсткішого законодавства, яке контролювало б горе-власників домашніх улюбленців, нікуди. Якби вони не викидали чотирилапих – не було б і проблем. Щовесни всі скаржаться на собачі весілля, всі критикують владу за безпритульні зграї. Але чи всі тварини там бездомні? Якщо й так, то чому вони стали такими?

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.