Середа, 08 Травня 2024 р.

ХТО НАВОДИТЬ ЖАХ НА ЧЕРЕМУШКИ?

До редакції з листом звернувся житель вул.Героїв Небесної сотні, 48.

«Протягом березня-квітня в районі Черемушків, а також у центрі міста люди зустрічають чоловіка високого зросту, на вигляд 40-42 роки, нормально одягнутого, який веде себе неадекватно: голосно розмовляє, без причини сміється, звертається до перехожих із голосними монологами, – пише у листі пан Романченко. – Ймовірно, він проживає в районі Черемушків, бо часто звідти прямує в місто територією дитячого майданчика та біля ЗОШ №15.

Його поведінка дозволяє припускати, що він перебуває на диспансерному обліку в психіатра. Запитання в тому, наскільки він є небезпечним для людей і дітей, адже його «вояжі» пролягають через місця, переповнені неповнолітніми і маленькими дітками? На мою думку, працівникам міської психіатричної служби слід негайно звернути увагу на поведінку цього чоловіка, аби не сталося біди».

Втім і в медиків зв’язані руки, не все їм під силу. По коментар ми звернулися до психіатра міської поліклініки Георгія БАСЮКА:

– Якщо люди стурбовані поведінкою цього чоловіка, нехай приходять у міську поліклініку, щоб усе з’ясувати. Чимало кам’янчан із насторогою ставляться до людей, які мають психічні розлади. Хоча, за статистикою, серед таких осіб злочинність у 7 разів нижча, ніж серед здорових. Якщо ж перехожі стали свідками того, що людина із психічними розладами вчиняє протиправні дії чи порушує громадський порядок, вони можуть викликати поліцію, яка і затримає, і з’ясує, чи справді це психічнохворий. Тоді можна говорити про екстрену госпіталізацію чи примусове лікування за згодою рідних або відповідно до рішення суду. В разі, коли така людина нічого не робить, а хтось когось просто боїться, це не є підставою для затримання.

Як запевнили нас у міськвідділі поліції, наразі не надійшло жодної скарги чи виклику на цього громадянина. 

Галина МИХАЛЬСЬКА.