Четвер, 28 Березня 2024 р.

ЗАБЕРІТЬ ДЕРЕВЦЯТКО З МУРУ!

– Декілька років поспіль проїжджаю повз вали, що розташовані позаду фортеці, й бачу, як молоде деревце, котре виросло прямо в стіні, її руйнує. Кам’яні цеглинки вже падають. І якщо негайно не вжити заходів, через коріння чимало каміння вивалиться з муру, – поділився власними спостереженнями із журналістами кам’янчанин Олег. – Невже не можна його звідти дістати?

Головний інженер Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Ярослав БАБУХ у своєму коментарі сказав, що справді самостійною рослинністю хаотично покриваються всі ділянки комплексу фортеці.
– Проте у структурі історичного музею працює техвідділ, який виконує ремонтні роботи та роботи з благоустрою, що не потребують залучення фахівців з відповідними ліцензіями (альпіністів), будівельних машин і механізмів. Але цей вид робіт запланований на другий квартал 2019 року, – стверджує головний інженер. – Звичайно, нам надходять різноманітні запити щодо реставраційних робіт у фортеці та на північно-західних валах. Тому, користуючись нагодою, хочу пояснити, що існують різні види науково-проект­ної документації на реставрацію, консервацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт (реставраційний) і пристосування пам’яток, а також на невідкладні консерваційні та протиаварійні роботи (відповідно до ДБН А.2.2-14-2016). Фортеця та вали відносяться до пам’яток національного значення, тому більшість із запланованих реставраційних робіт мають жорсткі вимоги та значно тривалу дозвільну процедуру, відповідно до вимог чинного законодавства України. Натомість хочу повідомити, що наразі адміністрація державного історичного музею-заповідника впроваджує проект «Реставрації пам’ятки архітектури – старого Замку в Кам’янці-Подільському. Попередні та протиаварійні роботи у північно-західному куту (охор. №730/1)», на які отримано всі необхідні погодження та дозвільну документацію.
Щодо зауважень кам’янчан про руйнування архітектурної пам’ятки України – всі звернення прийняті до уваги і будуть виконані найближчим часом.

Іванна БУРЛАКА, Вікторія ШПАК.