Четвер, 28 Березня 2024 р.

КОЛИ ТОРЖЕСТВУЄ НЕ СЕРЦЕ, А ГАМАНЕЦЬ

«Ми отримали інформацію про закрит­тя дитячого протитуберкульозного санаторію в Кам’янці-Подільському і не можемо зрозуміти це рішення. Разом із нашою підтримкою громадяни Кам’янця працювали задля доброго його розвитку, досягли хороших зрушень. Атмосфера в закладі, турбота, педагогічна підтримка дітей розвивалися поетапно за 20 років. Склалася «атмосфе­ра зцілення» для хворих дітей. І це все нині знищується із запланованим закриттям, – йдеться у листі, який надіслав до редакції «Подолянина» представник благодійного фонду «PAZU» Томас БУНД. – Буде зруйноване також добре українсько-німецьке співробітництво.
Ми написали міському голові вашого міс­та, органу охорони здоров’я у Хмельницькому, посольству вашої країни в Берліні та генеральному консульству вашої країни у Франкфурті. Ми попросили проведення експертизи, оскільки закриття видається «чисто економічним» і не є виправданим із точки зору політики охорони здоров’я. Просимо перегляду, адже з рішенням про закриття санаторію у вашому місті торжествуватиме не серце, а лише гаманець. Це недопустимо в питаннях щодо хворих дітей!».
Загроза закриття закладу виникла, коли з’ясувалося, що 2020 року кам’янецький санаторій не входитиме до пе­реліку тих, які отримають фінансування від Національної служби здоров’я. Але і його фінансування з обласного бюджету теж не передбачене.
Це питання обговорювалося на сесії Хмельницької обласної ради, яка відбулася 20 грудня. Як йдеться на сайті обл­ради, обранці не підтримали проєкти рішення про припинення шляхом ліквідації Кам’янець-Подільського обласного дитячого спеціалізованого санаторію та обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок». Після обговорення голова обласної ради Михайло Загородний підсумував: для розв’язання питання про закриття чи реорганізацію закладів ще є час до квітня наступного року. За його словами, вони продовжують функціонувати, але протягом першого кварталу 2020 р. потрібно спільно напрацювати ефективні рішення щодо реорганізації цих комунальних закладів.
Під час останньої 2019 року сесії Ка­м’янець-Подільської міської ради депутати також перейнялися долею санаторію, напрацювали звернення до обласної влади щодо недопущення закриття закладу і зобов’язалися надати пропозиції щодо його подальшої діяльності.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Ольга ГОЛУБ.