Субота, 20 Квітня 2024 р.

СПОГАДИ ПРО МАЙБУТНЄ

Лист із такою назвою надійшов до нашої редакції від Володимира Журляка та Аркадія Іванова, в якому вони розповідають про минуле і сьогодення Жванецької школи.

«Минуло 52 роки, як ми закінчили Жванецьку середню школу, а пам’ять повертає в ті далекі часи і на­віює спогади… – цитуємо листа. – Школа була однією з найкращих не тільки в районі, а й області. Згадуються сучасні на той час фізичний, хімічний кабінети, краєзнавчий музей, просторий спортивний зал, де часто проводилися змагання різних рівнів. Але, навідавшись до рідної школи, ми були неприємно вражені. Відразу кинулося в очі, що ті алеї, які ми садили, знищені під корінь. Будинок-інтернат, де проживали ми і наші однокласники з віддалених сіл, який витримав дві війни і в пристойному стані зберігся, не витримав натиску нової влади. Замість того, щоб виконати ремонт, його просто знищили. Зі слів депутатів ОТГ, 2019 року на школу було виділено 6,5 млн гривень державних дотацій. А як вони були використані? Депутати досі не можуть отримати звіту про витрачені кошти. Чомусь раптом почали перекриття даху школи, хоча потреби у цьому не було – 5 років тому якісно перекрили спортзал і частину основного корпусу. Депутатів не допускали до контролю за вартістю закуплених матералів і виконаних робіт. Усе під одноосібний контроль взяла на себе голова ОТГ Тетяна Криворучко».
Прокоментувати ці обвинувачення ми попросили голову Жванецької ОТГ Тетяну КРИВОРУЧКО, яка згадується в листі. За її словами, це банальний наклеп.
– Чоловіків із такими прізвищами, які писали цього листа і закінчили Жванецьку школу 52 роки тому, в селі чомусь ніхто не пам’ятає. Те, що вони не живуть проблемами села, одразу видно із написаного. А вони хотіли б, аби їхні внуки навчалися в приміщенні, яке пережило дві світові війни? – каже Тетяна Володимирівна. – Чому вони не зверталися до газети, коли над школою дах валився, води не було в навчальному закладі, внутрішнього туалету. Вирубані дерева, про які згадується, свого часу впали на школу, бо всередині були пустотілими. Без екоінс­пекції ми не можемо зрізати жодного дерева. Не розумію звинувачень і щодо коштів інфраструктурної субвенції. Проєкт ремонту був затверджений спільно з депутатами, вони ж підписували всі документи на виділення грошей. На велику школу витрачено 2 мільйони 312 тисяч гривень, а на малу – 700 тисяч гривень. Якщо позакінчувати всі роботи проєкту, а для цього треба ще два з половиною мільйона на велику школу і 800 тисяч на малу, то справді буде понад 6 мільйонів. Але ж такі гроші ще не виділялися.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.