Четвер, 28 Березня 2024 р.

ПЛАТІЖНІ КАРТКИ: ПРАВИЛА І ВИКЛЮЧЕННЯ

– Прочитала в інтернеті, що у зв’язку із новим законом не можна буде з картки заплатити за комунальні послуги? Але під час карантину тільки так і сплачую. Поясніть, будь-ласка, які саме нові правила будуть щодо наших карток? – з таким запитанням до редакції звернулася кам’янчанка Наталія Сергіївна.

Збентеженість нашої читачки викликало набрання чинності в Україні нових правил грошових банківських переказів. Відповідно до закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення», з 28 квітня при деяких банківських операціях українці повинні будуть засвідчувати особу платника та вказувати походження коштів.
Але, як вказує Нацбанк України, неправдивими є повідомлення у ЗМІ, що з 28 квітня будуть зупинені платіжні системи, а також неможливо буде сплатити комунальні послуги, здійснити грошові перекази, сплатити за товари/послуги.
Відповідно до ст. 14 закону №361-IX без ідентифікації особистості в Україні можна проводити грошові перерахування без відкриття рахунку в сумі до п’яти тисяч гривень.
Нововведення прокоментували для «Подолянина» в місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
– У людини беруть базові документи (паспорт, ідентифікаційний код), перевіряють – чи є вона публічною особою (є представником влади, керівником держпідприємства та інше), вимагають заповнити анкету із зазначенням доходів, місця роботи та інших персональних даних.
За новим законом, банк повинен не просто зібрати всі ці відомості і архівувати у себе в базі даних. Він супроводжуватиме безготівкові перекази. Тобто кожен банк зможе підняти всі дані на клієнта іншої фінустанови, якщо до нього (його клієнту) надійшло перерахування на зазначену особу.
Однак є виключення з правила – коли банкам та іншим установам необов’язково проводити ідентифікацію людини, і все можна робити без паспорта:
1) операцій зняття коштів з власного рахунка;
2) переказу коштів з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування, штрафних санкцій та пені за порушення законодавства до державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, на рахунки органів державної влади, органів місцевого самоврядування або переказу коштів за житлово-комунальні послуги;
3) переказу коштів, коли платник (ініціатор переказу) і отримувач є суб’єктами первинного фінансового моніторингу, що надають послуги з переказу коштів, а також діють від власного імені та за власний рахунок;
4) переказу коштів, у разі якщо використовуються електронні платіжні засоби або електронні гроші для оплати товарів чи послуг і номер електронного платіжного засобу та/або наперед оплаченої картки багатоцільового використання супроводжує переказ на всьому шляху руху коштів;
5) переказу коштів на суму, що є меншою ніж 30 тисяч гривень, або суму, еквівалентну зазначеній сумі, в тому числі в іноземній валюті, для зарахування на рахунок отримувача виключно з метою оплати вартості товарів, робіт, послуг, погашення заборгованості за кредитом за умови, що суб’єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги з переказу коштів отримувачу, може здійснити відстеження через отримувача за допомогою унікального облікового номера фінансової операції переказу коштів та визначити особу, яка уклала договір з отримувачем про поставку товарів, виконання робіт, надання послуг, надання кредиту;
6) переказу коштів між платником (ініціатором переказу) і отримувачем платежу, що проводиться через посередника, уповноваженого вести переговори та укладати договір купівлі-продажу товарів або послуг від імені платника (ініціатора переказу) або отримувача;
7) операції із забезпечення проведення переказу коштів, що здійснюються операторами послуг платіжної інфраструктури;
переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.
19. Інші випадки, за яких вимоги цієї статті не застосовуються, можуть встановлюватися нормативно-правовими актами Національного банку України.

Щоб отримати правову консультацію:
напишіть на електронну пошту Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
kamyanets-podilsk.khmelnytskyi@legalaid.km.ua;

або зателефонуйте:(03849) 5-01-59, 5-01-62; (097) 894-49-00.