Четвер, 28 Березня 2024 р.

ЯК ВИПИСАТИ ЛЮДИНУ З КВАРТИРИ, ЯКА ТАМ НЕ МЕШКАЄ

Питання про порядок зняття з реєстрації осіб, які насправді не мешкають за місцем реєстрації, цікавить багатьох клієнтів системи безоплатної правової допомоги. Адже трапляються випадки, коли хтось із родичів чи знайомих, яких раніше прописали, змінюють адресу чи навіть виїжджають за кордон і при цьому з невідомих причин відмовляються добровільно знятися з реєстрації.

Недавно до Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік, який 5 років тому за­реєстрував у своїй квартирі племінника, проте родич уже понад два роки не проживає за місцем реєстрації і на зв’язок виходить вкрай рідко. Телефоном племінник неодноразово обіцяв знятися з реєстрації, проте цього так і не зробив. У результаті власник житла позбавлений можливості оформити субсидію, – розповідає юристка центру Ганна ПЕТ­РИК.
У відповідь на звернення юристи місцевого центру роз’яснили клієнтові, що, відповідно до ст.405 Цивільного кодексу України, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом. Відповідно до ч.1 ст.316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Окрім того, згідно зі ст.317 ЦКУ, власникові (тобто чоловіку) належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Ст.319 Цивільного кодексу України визначає, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
Ми пояснили клієнтові, що, відповідно до частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України, він має право звернутися до суду по захист свого немайнового або майнового права та інтересу, – зазначила юристка центру. –

У таких випадках насамперед треба скласти акт про осіб, які мешкають у житловому приміщенні впродовж року, а відтак звертатися до суду про визнання особи такою, що втратила право користування квартирою, та зняття її з реєстрації за місцем проживання. До суду подаються позовна заява і документи, що підтверджують сплату судового збору (704,8 грн), право власності на нерухоме майно та факт відсутності члена сім’ї власника у приміщенні без поважних причин понад один рік.