П'ятница, 29 Березня 2024 р.

БЕЗ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА ШЛЮБ НЕМОЖЛИВИЙ?

Замість позитивних емоцій під час подачі документів на шлюб відчули здивування. Виявляється, аби одружитися, наречений повинен при­йти до РАЦСу із військовим квит­ком. Що це за нововведення? – із таким запитанням звернулася до редакції 22-річна кам’янчанка Марина.

Як нам вдалося з’ясувати, з 2017 року змінено форму заяви про державну реєстрацію шлюбу чи його розірвання, якою передбачено внесення відомос­тей про військове звання та номер військового квитка військовозобов’язаних громадян. Однак, якщо наречений не може пред’явити приписне свідоцтво (діє до 27 років) або військовий квиток (видається після виповнення 27 років), ніхто у весіллі не відмовить.

По коментар ми звернулися до начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДРАЦС Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ольги ГУМЕННОЇ:

– Органи державної реєстрації зобов’язані після проведення реєстрації або розірвання шлюбу військовозобов’язаних чи призовників відправляти повідомлення про зміну сімейного стану до військкомату. Військово-облікові документи пред’являти до РАЦСу необхідно відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних», «Правил державної реєст­рації актів цивільного стану в Україні». Але у виняткових випадках, якщо громадянин не може пред’явити документи, тоді в графі заяви ми вказуємо, що він військовозобов’язаний (вважають­-ся такими до 65-річного віку), але документа не надав. Підстав для хвилювань немає, адже ми в армію нікого не призиваємо. У такий спосіб поновлюються дані щодо громадян, адже повідом­ляємо у військкомати інформацію і щодо зміни імені призовників та військовозобов’язаних, їх смерті тощо.

До речі, за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де призовники і військовозобов’язані перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану вони притягуються до адмінвідповідальності.