Вівторок, 07 Травня 2024 р.

ЧЕРЕЗ 5 ДНІВ ПРИТУЛОК СТАНЕ БЕЗПРИТУЛЬНИМ…

Борис просить притулку. В нього одна  лапка не працює. А в сім’ю таких,  як він, не беруть!Нам потрібно з’їхати 2 червня! Куди – варіантів ще немає… із такою проблемою звернулася до нас голова ГО «Душа бродяги» Анжела ШВЕЦЬ. – У приміщення, в якому досі перебували, нас впус­тили лише на декілька місяців, а ви­йшло, що на роки. Попередня влада десятиліття годувала обіцянками щодо зведення притулку. Знаю, що і нова влада обіцяє це зробити, але розумію, що то затягнеться не на один рік. А куди нам нині подіти ці знедолені душі, яким не можна на вулицю? А скільки ще тих, хто потребує нашої допомоги! В місті призупинена стерилізація, тому з кожним днем кількість безпритульних собак зростає! Я стукала в усі можливі двері, але… Для безпритульних тварин ніде немає місця!
Анжела Швець, яка не один рік вигравала тендери на стерилізацію тварин у місті, а також активно рятує і лікує чотирилапих безхатьків, уже давно шукає різні варіанти утримання тварин. Цього року на тендер не подавала, адже не має де опікуватися виловленими з вулиці песиками і котиками після стерилізації. Хоча за три роки активістам вдалося стерилізувати понад пів тисячі тваринок, з яких у сім’ї прилаштували близько чотирьох сотень. Навіть прості математичні підрахунки свідчать самі за себе: одна нестерилізована тварина дає в рік щонайменше 10 нащадків.
Про свою проблему – відсутність приміщення – говорить Анжела не один рік. Але від січня волонтери вже кричать про це, не приховують ні від влади, ні від громади, що можуть опинитися просто неба.
– Я ще раз хочу попросити, можливо, в когось є варіанти приміщень в оренду чи на викуп. Нам потрібно близько одного гектара землі та будівля не менше як сто квад­ратних метрів із комунікаціями. Приміщення обов’язково має бути в промисловій зоні або віддаленим від житлових будинків.
Як варіант, волонтери недавно знайшли приміщення, де колись розміщувався міський інкубатор. Там і територія велика, і приміщення в більш-менш пристойному стані, але ціна питання – півтора мільйона гривень.
– На сторінці «Душі бродяги» в соцмережах ми запустили опитування серед підписників, чи згодні вони допомогти придбати нам це обійстя. Дуже багато людей погодилися. Але ризиків теж чимало. Якщо ми не назбираємо потрібної суми, що буде далі? Нині ми на роздоріжжі. Але приємно, що багато людей уболівають за нашу справу. Переконують починати збирати кошти і вкладати їх в оптимальний варіант, що вималюється, допомагають чим можуть. Скажімо, представники коледжу архітектури і дизайну готують безкоштовний проєкт притулку таким, яким він має бути, зважаючи на наш практичний досвід. Але куди подітися з десятками котиків і собачок 2 червня, ми не знаємо.
Як повідомили в міській раді, їхня позиція – підтримати громадську організацію:
«Наразі вже є напрацювання – виділено 600 тис. грн на проєктно-­кошторисну документацію для будівництва притулку для тварин. Цього тижня на бюджетній комісії внесено деякі технічні правки до ПКД. Будівництво заплановане на пр.Грушевського, за ветеринарним факультетом ПДАТУ. Михайло ПОСІТКО, який ще до обрання на посаду міського голови завжди допомагав організації, готовий посприяти у вирішенні питання і сьогодні».