П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ЦІНИ НА ГАЗ ПІДІГРІВАЮТЬ ЕМОЦІЇ, АЛЕ НЕ ВОДУ

У мікрорайоні Жовтневому, та й у всьому місті немає гарячої води. При тому, що за комунальні ми сплачуємо вчасно. Я читав пояснення «Міськтепловоденергії», чому не надають таку необхідну послугу, але то було ще в травні. Хотів би дізнатися, чи щось змінилося, і коли нарешті буде гаряча вода, бо в літню спеку без неї ніяк, – зателефонувавши до редакції, запитав пенсіонер Григорій Васильович.

Своє звернення пояснив і тим, що по телевізору чув, начебто уряд погасив борги підприємств. Згадав читач і про альтернативні види палива, які так активно впроваджують у місті. Тому й дивується: як це – боргів немає, альтернатива є, а послугу не надають.
Звернення нашого читача ми переадресували до КП «Міськтепловоденергія». Звідти новини не надто втішають. Від травня нічого не змінилося. Нагадаємо, що з 20 травня підприємства «Теплокомуненерго» мали б перейти на роботу в умовах відкритого ринку газу з обов’язковою передоплатою, без вирішення питання реструктуризації чи списання заборгованості теплопостачальників за спожитий природний газ.

– Такі умови договору неприйнятні для комунальних підприємств, тому ми ведемо перемовини з усіма можливими структурами, які можуть допомогти, шукаємо шляхи вирішення питання. Але наразі маємо те, що маємо: договір на газ не укладений, ціна на нього досить висока, – каже заступниця генерального директора з економічних питань КП «Міськтепловоденергія» Світлана ЛЕНЬ. – Уряд ще не списав боргів, про які каже читач, законопроєкт ухвалений лише в першому читанні. Але ми говоримо не про борги, а про нові невигідні умови. Літній період – час для того, аби ми врегулювали ці відносини. Низка міст, які не мають дотацій із міського бюджету, як і наше підприємство, не укладають цих договорів.

Укотре детальніше про проблему, що склалася із гарячою водою в місті, пояснює пресслужба підприємства:

«Від 20 травня Кабінет Міністрів скасував ПСО – зобов’язання постачати паливо тепловикам без ліквідації боргів і попередньої оплати. На законодавчому рівні змінився механізм розрахунку для всіх підприємств «Теплоенерго», в тому числі нашого КП. Держава запровадила вільний ринок газу, і ціна на газ для КП «Міськтепловоденергія» на червень становила 12,88 грн/куб.м, у цей же час існують регулятивні тарифи на тепло, де газ закладений по 8,3 грн/куб.м. Це означає, що виробництво послуг за таких умов призведе до збитків і банкрутства. До того ж без попередьої оплати наразі газ підприємствам теплоенергетики також не відпускають. Щоб сьогодні купити газ – нам повинно заплатити населення міс­та – 58,8 мнл грн, держава – різницю в тарифах на газ, і населення повинно заплатити ще раз – попередню оплату. Касовий розрив у розрахунках виходить 2 місяці.
Міжгалузева Асоціація «Укртеплокомуненерго» надіслала звернення до керівника Офісу Президента України, Мінре­гіону, Асоціації міст України. Питання має вирішуватися на найвищому державному рівні»,- йдеться у коментарі.

Також пресслужба недавно повідомляла, чому не відбувається перехід на альтернативні види палива для виробництва і подачі гарячої води. Причин економічної недоцільності централізованої подачі гарячої води влітку декілька: зменшення обсягів споживання гарячої води через низьку платоспроможність населення, від’їзд мешканців із міста на відпочинок, заборгованість населення за надані послуги, втрати гарячої води в мережах через крадіжки і магніти, відсутність локалізації споживача, їх територіальна розпорошеність. Часткове завантаження твердопаливного котла на ТЕС – на 30% від номінальної потужності (це літня потреба для виробництва гарячої води) – призведе до неминучих збитків підприєм­ства і технологічних проблем з обладнанням.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.