Четвер, 25 Квітня 2024 р.

ЩО КРАЩЕ: ВЛАДУ ПРИСТРУНИТИ ЧИ ЗМІНИТИ?

Переглядаю соцмережі, читаю газети, в тому числі й «Подолянин», складається враження, що влада у нашому місті не може працювати. Депутати з мером не співпрацюють, а очільник міста – з ними. А що ж далі чекає на Кам’янець, якщо кожна сесія міськради перетворюється на
цирк, а рішення не приймаються? Почув, готуються перевибори. Ви щось про це знаєте? – із таким запитанням до редакції звернувся наш читач Микола Васильович. І, до речі, не він один.

Запитання про те, у яких випадках відбуваються призначення дострокових виборів голови МТГ та депутатського корпусу міської ради, ми переадресували доценту кафедри політології та філософії К-ПНУ ім.Івана Огієнка Вадиму МАРКІТАНТОВУ.

– Вадиме Юрійовичу, на яких підставах можливе дострокове припинення повноважень депутатів міської ради?
– Відповідно до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», дострокове припинення їхніх повноважень можливе за таких основних обставин: у випадках прийняття рішень із порушенням Конституції та законів України, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень до відповідності закону; якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у визначені законодавством строки або рада не вирішує питань, віднесених до її ві­дання.

– Які механізми розпуску депутатського корпусу?
– За наявності зазначених підстав, рішення суду про визнання актів ради незаконними або вис­новків відповідного комітету Верховної Ради український парламент може призначити позачергові вибори міської ради. Питання про їх призначення може порушуватися перед Верховною Радою України міським головою або головою обласної державної адміністрації.

– А за рішенням місцевого референдуму?
– Наразі про нього говорити зара­но, оскільки Закон «Про всеукраїнський та місцеві референ­думи» 2018 року був визнаний неконституційним, а нового проєкту Закону «Про місцевий референдум» ще не ухвалено.

– Які причини мають бути для ініціювання зняття міського голови?
– Можливість дострокового припинення повноважень міського голови передбачена статтями 42 та 79 Закону «Про місцеве самовря­дування в Україні». У контексті нашого питання відкликання із посади може бути реалізоване у двох випадках: за народною ініціати­-вою та в разі порушення Конституції або законів України, прав і свобод громадян, або ж незабезпечення здійснення наданих повноважень.
Перший передбачає відкликання мера із посади не раніше, ніж через рік з моменту набуття ним пов­новажень. У випадку Кам’янець-Подільської територіальної громади рішення про внесення пропозицій приймається на зборах виборців у кількості, не меншій 200 осіб. При цьому кількість членів ініціативної групи має становити не менше 50-ти.
Другий передбачає дострокове припинення повноважень за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менше, як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

– Які для цього є механізми?
– У випадку з відкликанням за народною ініціативою механізм доволі складний. Він передбачає, що на підтримку пропозиції щодо відкликання міського голови має бути зібрано кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах. Збір підписів проводиться протягом тридцяти днів. Отримані підписні листи і документи проведених зборів ТВК перевіряє на відповідність їх оформлення до вимог законів України, дотримання порядку зборів підписів, а також достовірність відомостей про громадян та їхніх підписів (вибірково, не менше 10% від загальної кількості). У результаті ТВК ухвалює рішення про звернення до відповідної партії, від місцевої організації якої міського голову було обрано, щодо його відкликання за народною ініціативою. Рішення про відкликання очільника міста приймається вищим керівним органом партії. У разі подання до місцевої ради такого рішення, особа, котра на цей час, відповідно до закону, здійснює повноваження міського голови, не пізніше ніж на п’ятнадцятий день від дня прийняття відповідного рішення звертається до Верховної Ради України із клопотанням щодо призначення позачергових виборів міського голови.

Олександр ЩЕРБАТИХ.