П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЯК НЕМАСКОВАНИХ КАРАЮТЬ ШТРАФАМИ

Ковід, який вніс нові правила в життя кожного з нас, породив і низку обмежень та конфліктних ситуа­цій. Річ у тому, що відколи триває пандемія, всі ми маємо перебувати в громадських місцях, транспорті та будівлях у засобах індивідуального захисту, аби запобігти поширенню вірусу. За невиконання цього постулату на порушників чекає адмінвідповідальність та штраф 170-255 грн. Адмінпротокол на місці складають поліцейські.

А до редакції час від часу надходять скарги від громадян, які запевняють, що поліціянти на руки не дали жодного папірця, а через два місяці вони отримали «сюрприз» – лист від виконавчої служби. Іноді їм повідомляють, що через невчасну сплату штрафу його розмір подвоївся. І часто люди шукають роз’яснень в юристів Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

– До нас звернулися 20 громадян, котрих цікавило, яка відповідальність настане в разі такого порушення. Зокрема, 5 із них на момент звернення вже були притягнуті до відповідальності, й мали сплатити штраф, однак запитували, чи можна оскаржити адмінпротоколи за порушення правил карантину та постанови щодо перебування осіб у громадських місцях без захисних масок.
Наголошу, що штрафи за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм тощо затверджені ще навесні 2020-го, і вони суттєві: 17-34 тис. грн для громадян та 34-170 тис. грн – для посадових осіб. Право на складання протоколів мають працівники Нацполіції, заклади охорони здоров’я, Держ­продспоживслужба, а рішення ухвалює суд, – роз’яснила «Подолянину» юристка Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД Ганна ПЕТРИК. – Із 20 листопада набули чинності зміни в законодавстві про адмінштрафи за відсутність маски в громадських місцях, якими передбачений штраф у розмірі 170-255 грн. Працівники правоохоронних органів чи Держпродспоживслужби тепер складають не протокол, а постанову, і людина може ухвалити рішення: платити одразу штраф чи оскаржувати його в суді.
Насамперед потрібно пам’ятати, що складений протокол чи постанова не означають, що ви обов’язково маєте платити штраф. Адже вирішити це може лише суд, тому важливо відвідувати судові засідання та відстоювати власні права. Якщо ж суд першої інстанції не на вашому боці, можна оскаржити в апеляційному суді.
Протокол про адмінправопорушення складається не пізніше як 24 години з моменту виявлення людини, яка вчинила це правопорушення, у двох примірниках. Один із них під розписку вручається особі, яка притягається до відповідальності.
Часто трапляється, що громадяни дізнаються про накладений на них штраф із постанови держвиконавця про відкриття виконавчого провадження щодо стягнення з них коштів уже в подвійному розмірі. Якщо громадянин не вчиняв адмінправопорушення та не був ознайомлений із відповідним протоколом про притягнення до адмінвідповідальності, має право оскаржити постанову в апеляційній інстанції, або відповідну постанову поліцейського в судовому порядку з клопотанням про поновлення строків протягом 10 робочих днів із дня, коли дізнався або повинен був дізнатися про порушення прав, свобод чи законних інтересів.

Начальник відділу превенції Кам’янець-Подільського райвідділу поліції Вадим СТЕЛЬМАХ у коментарі запевнив, що працівники поліції, складаючи постанову за відсутність маски в громадських місцях, обов’язково надають роз’яснення громадянину і попереджають, що штраф має бути сплачений упродовж 15 днів, інакше його розмір подвоїться. Один примірник постанови зеленого кольору залишається в поліцейських, інший – жовтого кольору – віддають громадянину. Випадки, коли людина відмовляється брати примірник, трапляються рідко.

– Із початку року внесено зміни до адмінкодексу. Органи місцевого самоврядування мають уповноважити поліцію складати протоколи за перебування громадян без масок у громадських місцях, а розглядатиме їх адміністративна комісія при виконкомі. Розмір штрафу не змінився, а ось процедура винесення рішень зазнала незначних змін.
Додам, що 2021 року за перебування громадян без маски в громадських місцях було складено 1683 постанови, а від початку 2022-го – 54. За порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм тощо торік направлено до суду 75 протоколів,
а цьогоріч – 3, – додав Вадим Миколайович.