П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ПОСЛУГИ НОТАРІУСІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ

До редакції зателефонував наш читач Микола Петрович і поцікавився, як наразі працюють нотаріуси.

З’ясувалося, що на сьогодні створено телеграм-канал «Нотаріуси для Перемоги», де міститься перелік нотаріусів України, котрі працюють під час воєнного стану, із вказівкою графіка роботи, адреси і номера телефону. Державні та приватні нотаріуси продовжують працювати і вчиняти невідкладні нотаріальні дії в містах, де не ведуться актив­ні бойові дії. До переліку потрапила нотаріус із Кам’янця-Подільського Світлана МАРТИНЮК, яка розповіла про роботу нотаріальної контори в умовах війни:

– На період воєнного стану Уряд дозволив нотаріусам посвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на документах на простих білих аркушах паперу, без використання спеціальних бланків нотаріальних документів. Також засвідчуємо фотокопії документів, посвідчуємо факти шляхом видачі свідоцтв. На сьогодні працюють єдиний реєстр довіреностей, реєстр бланків та спадковий реєстр. Також є можливість завести спадкову справу, однак видати свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно немає змоги. А от на рухоме майно, як-от гроші, транс­портні засоби тощо, така можливість є.
В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спад­щини. Терміни для подачі заяв на прий­нят­тя або відмову від спадщини, що складають 6 місяців із дня смерті, зупинено на час воєн­ного стану. Це значить, що спадкоємці не обмежені піврічним строком із дати смерті спадкодавця, аби звернутися до нотаріуса та прийняти спадщину.
Додам, що наразі стоїть питання про відновлення найближчим часом державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Бо нині нотаріуси не можуть посвідчити жодні договори відчуження і застави нерухомого майна. Зокрема, це стосується договорів купівлі-продажу, обміну, дарування, застави, договорів поділу майна подружжя, довічного утримання тощо, де предметом є нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, гаражні бокси, паркомісця, земельні ділянки тощо). Щойно реєстр стане доступним, зможемо вчиняти і ці нотаріальні дії, – пояснила Світлана Омелянівна.