Субота, 20 Квітня 2024 р.

А ЧИ ЗНИКЛА ПІЛЬГА?

Чому кам’янчанина позбавили пільг, і що його обурило в роботі державних установ, – наболіле Андрій МАРУНЧАК вилив у листі, який адресував голові ОДА Сергію Гамалію, а копію – прокуратурі Хмельницької області та газеті «Подолянин».

«Чиновники соцзахисту не займаються покращенням життя інвалідів, а вкорочують його, – пише в листі
Андрій Едуардович
. – Не доводять до відома інвалідів про зміни. Мені від­мовили у виплаті матеріальної допомоги, що нібито не передбачено. Після звернення в ОДА визнали своє невігластво. Вислали відомість на мого батька, який помер понад 9 років тому. Зіпсували мої нерви і здоров’я. Після скандалу з ними наприкінці року вислали мені 927 грн, а 73 грн, певно, поцупили, тому що, згідно із положенням, допомога надається від 1000 до 5000 грн. Звернувся до міського голови – не відповіли. Чому?
Тепер без попередження позбавили пільг, посилаючись на якусь невідому постанову, яку мені не надали. Мотивуючи, що я – член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, коли вони ж 13 жовтня 2015 р. видали довідку за №1058, що я отримую пільги згідно зі статусом інваліда військової служби (код 88), яку я надав усім комунальним службам. Третій рік я не можу лягти на лікування в обласний госпіталь ветеранів війни. То пандемія, тепер – війна. Хоч я провакцинований тричі.
Від себе і від багатьох таких знедолених прошу Вас вийти з ініціативою в Кабмін і Мінсоцполітики, аби вжили заходів – для економії коштів скоротили штати чиновників. І прошу надати мені відповідь у повному обсязі.
З повагою Андрій Марунчак».

По коментар ми звернулися до начальниці відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення ДСЗН Альони КОСТИНЕНКО, яка пояснила:
– У громадянина Марунчака є два статуси: інваліда військової служби і сім’ї померлого ветерана війни.
У зв’язку із повномасштабною війною, на всій території України всім соц­захистам обмежили доступ до бази даних тих категорій, які мали статус по­в’язаних із ветеранами війни. Це ін­валіди війни, учасники бойових дій, учасники війни, сім’ї загиблих. Оскільки в Марунчака був подвійний статус, відповідно, його з бази даних вилучили. Тепер безпосередньо всі пільги – за Мінсоцполітики, тобто вони самі їх закривають і самі перераховують кошти. З комунальних послуг кам’янчанин користується пільгою лише на елект­роенергію. Вона йому за березень уже нарахована і перерахована.
Також раз на рік він звертається до нашої установи по виплати на придбання твердого палива. Пільгу в сумі 1821 грн у лютому йому нарахували, і на початку березня він її отримав.
До нас чоловік теж звертався. Ми йому пояснили, що пільгу ніхто не відміняв, однак це його не зупинило, і він звернувся до області.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.