П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ВІЙНА ЗМІНИЛА ГРАФІК ВИПЛАТ

Уже другий тиждень редакцію штурмують отримувачі субсидій, пільг і молоді матусі, які цікавляться, коли ж отримають державну допомогу.

Раніше субсидію отримував без проблем у перших числах місяця. Травень уже добігає до кінця, а коштів так і немає. Розумію, що в країні війна, і ми мусимо знищити клятого ворога. Але хочу ді­знатися, чи можна розраховувати на субсидію, чи доведеться самому з мізерної пенсії викроювати гроші за комунальні послуги? із таким запитанням до редакції зателефонував 63-річний Володимир Пилипович.

У департаменті соціального захисту населення Кам’янець-Подільської міськради підтвердили, що справді наразі є затримка із виплатами державної допомоги. Усі необхідні нарахування спеціалісти зробили, списки сформували, однак через війну кошти поки зависли в казначействі.
Тож по коментар ми звернулися до начальни­ка Головного управління Державної казначейської служби України у Хмельницькій області, кам’янчанина Олександра МЕЛЬНИЧУКА.
– Війна суттєво скоротила доходи до бюджету. Держава отримала лише 30% від запланованого. Через постійні обстріли і бойові дії чимало підприємств змушені були призупинити роботу, деяким підприємцям з окупованих територій держава надала пільги на сплату податків. Крім того, держава недавно повернула міжнародний борг, який брала задовго до повномасштабного вторгнення в Украї­ну. Тож фінансів наразі бракує.
Маємо розуміти, що всі виплати, проплати тощо залежать від надходжень грошей на єдиний казначейський рахунок, на якому сконцентровані кошти як місцевих бюджетів, так і Державного. Казначейст­во наразі працює за 590-ю постановою Кабміну.
В ній чітко прописана пріоритетність здійснення видатків казначейством. Перша черга – видатки на національну безпеку і оборону, на здійснення заходів правового режиму воєнного стану. Друга черга – оплата праці працівників бюджетних установ, виплата пенсій, соціальне забезпечення тощо. Прибутків у державі поки не вистачає, аби покрити всі платежі. Щойно з’являться кошти, одразу буде проведено виплату.
Як бачимо, повномасштабне вторгнення рашистів завдало потужного удару по українській економіці. Війна триває не лише на полі бою, а й на економічному фронті. І хоча ми всі впевнені, що Україна переможе на всіх фронтах, проте розуміємо, що попереду на всіх чекають нелегкі часи. Але попри все переможемо, відбудуємо і повернемо стабільність у всіх сферах.