Субота, 20 Квітня 2024 р.

ЗВІДКИ ТІ АБОНЕНТСЬКІ ПЛАТИ?

Цього тижня до редакції зателефонувала кам’янчанка, яка обурювалася раптовим збільшенням кількості абонентських плат на послуги КП «Міськтепловоденергія», а ще із запитанням щодо підвищення цін на воду під час війни. Мовляв, говорили і про підвищення тарифів на світло, газ, але через війну їх зупинили. Чому ж вода подорожчала?

Запитання нашої читачки ми переадресували до під­приємства – надавача послуг. Пресслужба КП «МТВЕ» надала такі пояснення.

1 травня 2021 р. набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надан­ня житлово-комунальних послуг» №1060 від 3 грудня 2020 р., яким було внесено зміни до законів «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Так, ст.1 Закону «Про житлово-комунальні послуги» було визначено, що плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності в будівлі споживача), крім випадків, визначених цим законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопос­тачання, водовідведення та постачання гарячої води). Отже, плата за абонентське обслуговування – це витрати, які підприємство несе в процесі збуту та розподілу послуги між споживачами, зокрема таких, як витрати на роботу абонентської служби, контролерів, плата за банківські послуги.

Зважаючи на обумовлене, а також беручи до уваги положення постанови Кабміну №808 від 21 серпня 2019 р. «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внут­рішньобудинкових систем про надання комунальних послуг», Правил надання послуги з постачання теплової енергії (затверджено по­-с­тановою Кабміну №830 від 21 серп­ня 2019 р.) та Правил надання послуги з постачання гарячої води (затверджено постановою Кабміну №1182 від 11 грудня 2019 р.), починаючи з 1 листопада 2021 р., було введено плату за абонентське обслуговування для комунальних послуг із постачання теплової енергії та гарячої води. Крім того, відповідно до вимог Правил надання послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (затверджених постановою Кабміну №690 від 5 липня 2019 р.), починаючи з 1 березня 2022 р., було введено плату за абонентське обслуговування для комунальних послуг із централізованого водопостачання і централізованого водовідведення.

Абонентську плату нараховують незалежно від користування послугою, щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок. На абонплату надається державна субсидія тим, хто нею користується. Розмір затвердженої абонплати з початку її застосування не змінювався, однак він залежить від мінімального прожиткового мінімуму в Україні, тому може змінюватися. Наразі плата за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для споживачів КП «МТВЕ» становить (із ПДВ):

– для комунальної послуги з постачання теплової енергії в разі наявності в будівлі споживача вуз­ла комерційного обліку теплової енергії – 19,06 грн (у разі відсутнос­ті ВКО – 12,08 грн);
– для комунальної послуги з пос­тачання гарячої води – 2,44 грн;
– для комунальної послуги з цент­ралізованого водопостачання – 7,21 грн;
– для комунальної послуги з цент­ралізованого водовідведення – 12,40 грн.

Водночас введення плати за абонентське обслуговування послугувало підставою для скасу­вання нарахування щоквартальних внесків за обслуговування та заміну загальнобудинкових теплових лічильників, оскільки ці витрати були закладені до її складу.
Щодо зміни тарифу на холодну воду, то з 1 січня 2022 р. НКРЕКП змінила тарифи для 45-ти водоканалів України, які почали застосовувати їх із 1 березня, – після внесення змін до «Правил надання послуг із централізованого водопос­тачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» №690. Тариф на воду, що застосовується до споживачів у багатоквартирних будинках, попередньо мінявся ще 2018 р., а відтоді змінився розмір усіх його складових: зросла вартість електроенергії, запчастин, труб, реагентів, мінімальна за­робітна плата. Діючий тариф на цент­ралізоване водопостачання в нашому місті наразі становить 17,89 грн/куб. м, а водовідведен­ня – 14,90.

З урахуванням викладеного, покладення на споживачів послуг КП «Міськтепловоденергія» обо­в’язку зі сплати за абонентське обслуговування і тарифу на послугу з централізованого водопостачання є правомірним.