Четвер, 28 Березня 2024 р.
2 Квітня 2010

ЛЕГАЛЬНИЙ НАРКОТИК МОЛОДI

Настирлива, а краще сказати – агресивна реклама вже зробила пиво національним напоєм українців, росіян та інших слов’янських народів. Стереотип, нібито пиво – це безневинний напій, а також обсяги його продажу, що збільшуються з кожним роком, роблять свою справу: людей, що пристрастилися до пива, стає все більше.

Останнім часом на вулицях нашого міста, як і скрізь в Україні, досить часто можна зустріти підлітків із пляшкою пива. Пиво продається на кожному кроці та за доступною ціною, тому купити його може кожний. Нині пиво п’ють, як воду, – в такій самій кількості, а інколи і замість неї.

За результатами досліджень ВООЗ, Україна зайняла I місце щодо підліткового алкоголізму. 40% підлітків вживають алкогольні напої хоча б раз на місяць. 36% опитаних полюбляють пиво та слабоалкогольні напої, майже така ж кількість віддає перевагу вину. I це незважаючи на заборону продажу алкоголю неповнолітнім.

Про особливості пивного алкоголізму та його наслідки розповідає лікар міської поліклініки №1 Ольга ГОРБАНЬ.

– Хтось колись придумав, що пиво – не шкідливе і його можна вживати підліткам. Проте пивна залежність небезпечніша за горілчану, – зазначає Ольга Дмитрівна. – Вона не настільки помітна, тому що формується значно довше, а її руйнівний вплив на організм і психіку людини анітрохи не менший. Шкода від вживання алкоголю пропорційна кількості спиртного в перерахунку на чистий спирт. Тому немає різниці – випити пляшку пива чи 50 г горілки. У людини, яка систематично випиває, страждає розумова діяльність, погіршується пам’ять, логіка, мислення, паралізується воля, руйнується психіка.

– Які органи людини страждають найбільше?

– Найбільш руйнівним і шкідливим наслідком надмірного вживання пива є хворе серце, або, як назвав його німецький лікар професор Болігнер, «баварське пивне серце». Воно виражається в розширенні порожнин, потовщенні його стінок, некрозах у серцевому м’язі, зменшенні мітохондрій тощо. Визнано, що ці зміни пов’язані з вмістом у пиві кобальту, який застосовується в якості стабілізатора пивної піни. Наявність у пиві цього токсичного елемента призводить до того, що його вміст у серцевому м’язі людей, котрі часто вживають пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів! Крім того, у споживачів пива кобальт ви-кликає запальні процеси в стравоході та шлунку.

– Ольго Дмитрівно, чи є якісь певні особливості алкоголізму в Україні?

– В нашій країні вважається більш високий рівень психічних розладів, спровокованих алкоголем, ніж у європейців чи американців. У підлітків вплив алкоголю на нервову систему та психіку ще більш виражений і небезпечний, що обумовлено віковими особливостями.

Ще однією особливістю алкоголізму в Україні є те, що більшість наших співвітчизників не тільки не визнають своєї залежності від алкоголю, але й дуже неохоче йдуть лікувати її.

Офіційно на наркологічному обліку в Україні знаходиться близько мільйона громадян, та ця цифра не відображає дійсності. Реальна кількість залежних від алкоголю невідома. Фахівці вважають, що до наркологів звертається лише кожний десятий українець, що зловживає спиртним. Найбільш загрозлиза ситуація склалася в сільській місцевості, де п’ють майже всі чоловіки.

Тож таке невинне на перший погляд захоплення пивом може з часом привести до великої біди. Над цим варто замислитися всім нам і зробити висновки! Бережіть себе та своїх близьких!