Четвер, 18 Квітня 2024 р.
2 Липня 2010

ПЕЧІЯ

Печія – відчуття печіння, переважно в нижньому відділі стравоходу, обумовлене закиданням кислого шлункового вмісту в стравохід.

Причиною печії є підвищена кислотність шлунка, рідше – особлива чутливість слизової оболонки стравоходу та шлунка при пониженій кислотності. Часто печія супроводжується захворюваннями шлунка, але може виникати і при нервово-психічних розладах після прийому їжі.

Нерідко печія поєднується з відрижкою, особливо кислою. Це може бути ознакою гастриту або виразкової хвороби шлунка.

Народні засоби для лікування печії:

•Швидко зняти печію можна за допомогою звичайної харчової соди та склянки теплої кип’яченої води. Розведіть щіпку соди та повільно випийте суміш, роблячи 2-3 маленькі ковточки за хвилину. Постарайтеся випити все до того, як вода охолоне.

•Щоб позбутися від печії, пожуйте невеликий шматочок кореневища лепехи та проковтніть, запивши водою.

•Можна рано-вранці з’їсти трішки щавлю кінського. Це теж гарний спосіб врятуватися від печії.

•Випити теплої мінеральної води, молока, прийняти магнезію.

•Приготувати настій із трави звіробою (20 г), листя подорожника (20 г), цвіту ромашки (5 г). Приймати по 1 ст.л. 3 рази в день.

•Траву звіробою, деревію та сухоцвіту болотного змішати порівну. 3 ст.л. суміші настояти 2 год. в 1 л окропу, процідити. Пити по 1/2 скл. 4-5 разів у день при болю в шлунку та печії.

•20 г трави сухоцвіту болотного залити 200 мл окропу. Приймати по 1 ст.л. 4-5 разів у день. Застосовувати при болю в животі, пов’язаному зі здуттям, при печії, гастриті, гіпертонії, сильному серцебитті, при безсонні.

•Ефективний засіб – свіжий сік сирої картоплі. Він є також діючими профілактичними ліками при хронічному гастриті. Близько 4 разів у день пийте по 1/4 скл. соку за 15-20 хв. до їжі. Через 2-3 тижні печія перестане Вас турбувати взагалі. Курс лікування можна відразу припинити, а можна й продовжити (для регуляції діяльності шлунка), але приймати сік краще 2 рази в день.

•Вживати вугілля у вигляді порошку з тополі чорної (осокора) по 0,5 ч.л. з водою тричі на день до їжі.

•Підсмажити гречану крупу до темно-коричневого кольору, потовкти, просіяти. Приймати на кінчику ножа 3-4 рази у день.

•Печія зникне, якщо приймати по 80-100 г яблучного оцту перед їжею один раз у день протягом 2-3 тижнів.

•1-2 ч.л. трави золототисячника залити 2 скл. окропу, настоювати 20-30 хв., процідити. Приймати по 1/2-2/3 скл. тричі в день, за 1,5 год. до їжі, протягом 2 місяців.

•20 г коріння тирличу жовтого залити 1 скл. води, настояти, процідити. Пити по 1 ст.л. тричі в день, за 30 хв. до їжі, при гострій печії.

•Насіння анісу звичайного потовкти та залити 1 л горілки. Настоювати протягом місяця. Додати по смаку щіпку кориці або лимонну шкірку, засипати 200-400 г цукру, розмішати до розчинення, процідити. Приймати по 1 лікерній чарці після кожного прийому їжі.

•0,2 г мумійо розчинити в 1 ст.л. кип’яченої води. Вживати 2 рази в день, вранці та ввечері, перед сном, протягом місяця. Можна приймати мумійо з молоком або медом. Одужання настає через 10-15 днів.

•Подрібнене коріння тирличу хрестоподібного залити вином і настоювати 3 тижні. Приймати 1 раз у день, перед обідом, по чарці при гострій печії.

•4 ч.л. дубровника пурпурного (всі частини рослини в стадії цвітіння) залити 1 скл. окропу, настояти, процідити. Настій випити протягом дня.

•При печії в стадії загострення вживають попіл із кори берези білої по 0,5 ч.л. за прийом, запиваючи водою.

Людям, що страждають на печію, рекомендується їсти натще гречану кашу, пити багато очищеної води, вживати менше гострої, жирної та смаженої їжі, тваринні жири замінити на рослинні.