Неділя, 21 Липня 2019 р.
24 Грудня 2010

ВІВАТ ЧАСНИК, ВІВАТ!

Іноді здається, що часник був завжди. Ще тоді, коли на Україні з’явилися перші племена, разом з першим одягом, зброєю та вогнем людина знайшла і ліки від усіх хвороб. Часник допомагав лікувати важкі рани, рятував від нежитю, гаймориту (хоча тоді про цей діагноз навряд чи хтось чув). Часник був першим та єдиним засобом захисту від злих духів і поганого ока. Його носили у вузликах за коміром або на поясі. Крім цілющих і лікувальних властивостей, безперечно, часник був незамінним доповненням майже кожної українськоi страви. 

ЦІЛЮЩІ властивості ЧАСНИКУ 

У складі цієї цілющої рослини присутні натуральні речовини, які здатні виступати у ролі антибіотиків, антивірусних засобів, мають протигрибкову, антисептичну та бактерицидну дію. Часник – чудовий антиоксидант, який допомагає подолати шкідливий вплив вільних радикалів на організм. Антиоксиданти – активно діючі речовин білих кров’яних тілець, Т-лімфоцитів і макрофагів, що зводять нанівець дію хвороботворних бактерій та інфекцій. Окрім того, більшість амінокислот стимулюють імунну систему в організмі людини, які допомагають виводити або нейтралізують дію вільних радикалів.

Разом із цибулею часник поповнює організм незамінними амінокислотами, які необхідні для росту. Завдяки чітко вираженій сечогіннiй дії часник усуває набряки та виводить з організму токсини.

Такий мікроелемент, як германій, є лише в одному єдиному продукті – часнику. Він забезпечує міцність «пружинних систем» клапанних апаратів, які тримають у тонусі наші судини. 

ЛІКАР ЧАСНИК

Мабуть, немає в природі рослини, яка б могла одразу лікувати стільки ж хвороб, скільки часник. Навряд чи знайдеться інший харчовий продукт, здатний настільки часто згадуватися в кулінарних і медичних рецептах різних народів. Часник лікує практично все: захворювання шкіри, внутрішніх органів, знімає зубний і головний біль, захищає від недоброго ока, збуджує апетит, покращує виділення харчових ферментів і жовчі, розширює кровоносні судини та підвищує імунітет.

Потрібно знати, що антибактеріальні властивості часнику, який зберігався у холодильнику впродовж чотирьох місяців, знижуються порівняно з його початковим станом приблизно вдвічі. Часник, що зберігався при кімнатній температурі, через вісім місяців повністю втрачає свої фітонцидні властивості. Спиртовий або горілчаний настій часнику допомагає при каменях у нирках і сечовому міхурі. При гіпертонії та атеросклерозі фітотерапевти радять з’їдати по 2-3 зубчики часнику щодня. Це допоможе подолати запаморочення та безсоння.

Не секрет, що часник має чудові фітонцидні властивості. Саме ці фітонциди страшні для різних видів мікробів: стрептококів, стафілококів, бактерій тифу та туберкульозної палички.

Спробуйте протягом декількох днів по декілька хвилин жувати дольку часнику. Дуже скоро Ви по-збудетеся від усіх бактерій, що оселилися у Вашому роті. Свіжа часникова кашка лікує гнійні рани та погано загоєні язви. Ненавидять часник і глисти. 

Заболіла голова? Сформуйте гірчичник із натертого часнику та прикладіть його ненадовго до скронь. 

Часник із лимоном застосовують як загально-зміцнювальний засіб. Для цього очистити 200 г часнику, потім натерти на тертці, змішати із соком  12 лимонів, скласти в банку, закрити горлечко марлею. Приймати по 1 ч.л., розводячи в 1 скл. теплої кип’яченої води. При цьому зникає сонливість, поліпшується самопочуття, підвищується працездатність. 

Настій часнику на спирті – гарний протисклеротичний засіб. 300 г  очищеного та помитого 

часнику кладуть у півлітрову банку, заливають 

спиртом і настоюють у темному місці протягом 

3 тижнів. Вживають по 20 крапель щодня, розмішуючи в 0,5 скл. молока. 

При загальній слабкості беруть спиртову настоянку часнику з додаванням м’яти, яку готують так: 40 г очищеного часнику залити 100 г спирту, настояти 7 діб у закритому посуді, розчин зливають, додають настоянку м’яти. Вживають по 10-15 крапель 2-3 рази на день, за півгодини до їжі. 

Часник не тільки оздоровлює організм, але і піднімає настрій. У часнику міститься речовина, схожа на серотонін, що знаходиться в мозку людини та регулює сон. При нестачі серотоніну людина легко впадає в депресію та страждає на безсоння.

Незамінний часник при нежитю – 2-3 краплі часникового соку закапують у ніс. Через день-другий нежить відступить.

Японці пішли ще далі – вони вважають, що відварена гаряча вермішель із часником – відмінний потогінний засіб при простудних захворюваннях.

Сибірською формулою зберігання енергіi для людей за 50 вважають часниково-цибуляні суміші з медом. 4 невеличкі голівки часнику і 4 цибулини середнього розміру перемолоти. Обов’язково збережіть сік, який виділився при цьому. Додати 225 г проварених і перемелених ячменю та вівса. Усі ці компоненти перемішати з 900 г меду, 30 г перемеленого сухого коріння валеріани та варити на повільному вогні до консистенціi рідкого соусу. Потім усю масу розмастити по дерев’яній дошці шаром 25 мм та охолодити до повного затвердіння. Розріжте на квадратики зі стороною 25 мм. Охолодіть і вживайте по 3-6 квадратиків на день, перед їжею.

Часник просто незамінний у раціоні тих, хто має проблеми із серцем. Він позитивно впливає на обмін холестерину в організмі людини, що, у свою чергу, запобігає розвитку атеросклерозу.