Неділя, 22 Травня 2022 р.
24 Грудня 2010

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

КЕРНИЧНИЙПроблема вірусних гепатитів є об’єктом всестороннього вивчення протягом багатьох десятиріч. Її актуальність визначається не тільки високою захворюваністю, яка нерідко має характер епідемій, а й значною частотою переходу хвороби в хронічний процес. За даними ВООЗ, вірусними гепатитами інфіковані або перенесли їх у минулому близько 2 млрд. теперішнього населення Землі. Захворювання, які супроводжувалися жовтяницею, описані з давнини. Згадки про них є ще в працях Гіппократа (V ст. до н.е.). Епідемії жовтяниці були у військах хрестоносців, в армії Наполеона, в часи Першої та Другої світових воєн і в ближчий до нас час – у період подій в Афганістані. Тож із кінця ХVIII ст. не було жодної війни, яка б не супроводжувалась епідеміями жовтушних захворювань в арміях та їх розповсюдженням серед населення. Останнім часом ми спостерігаємо зростання захворюваності на вірусний гепатит А.

Про це сьогоднішня розмова з головним державним санітарним лікарем Кам’янець-Подільського району Олегом КЕРНИЧНИМ.

– Вірусний гепатит А, або хвороба Боткіна (в народі – жовтуха), – це гостре, широко розповсюджене, висококонтагіозне інфекційне захворювання, клінічний перебіг якого характеризується короткочасними ознаками інтоксикації та гострим ураженням печінки. Причиною захворювання є вірус гепатиту А. Єдиним джерелом інфекції є хвора людина.

– Олегу Володимировичу, які основні шляхи передачі вірусу гепатиту А? 

– В Україні головним чинником передачі хвороби вважається вода. Основними джерелами питної води населення нашої країни є відкриті водоймища та грунтові води. В результаті порушення правил очищення та знезараження води відбувається забруднення вірусами джерел водопостачання. Крім того, стічні води можуть потрапляти в мережу в результаті аварійних ситуацій. Висока стійкість вірусу гепатиту А дозволяє йому тривалий час (тижнями і навіть місяцями) зберігатися у водному середовищі. Неякісне очищення, знезараження питної води на очисних станціях і повна його відсутність при використанні грунтових вод сільським населенням призводить до виникнення епідемічних спалахів гепатиту А. Тому візьміть за правило: вживайте тільки кип’ячену воду! 

Існують і інші чинники передачі вірусу гепатиту А: харчові продукти, забруднені вірусом або помиті забрудненою вірусом водою. Тому друге правило: завжди мийте овочі, фрукти, ягоди, до того ж кип’яченою водою. Тісне побутове спілкування (при забрудненні вірусом предметів побуту через посуд, іграшки, рушники, білизну тощо) у дитячих дошкільних і шкільних закладах, а також у родинах із низькою санітарною культурою призводить до виникнення епідемічних осередків гепатиту А. 

– Скільки триває інкубаційний період і які перші прояви цього захворювання?

– Потрапивши в організм людини, вірус розмножується протягом 7-50 днів у печінці, в цей період його дія не проявляється. Першими проявами захворювання є температура, озноб, головний біль, загальна слабкість, біль у м’язах і суглобах, катаральні явища, ще через декілька днів зникає апетит, з’являються нудота, блювота, деколи біль у ділянці печінки.

Переджовтяничний період триває 5-7 днів. Потім починається жовтяничний період. Жовтяниця – найбільш яскрава ознака гепатиту. Поступово склери очей, слизові оболонки ротової порожнини, шкіра забарвлюються у жовтий колір. Одночасно з появою жовтяниці, а деколи і напередодні, темніє сеча, а кал стає світлим. Протікає захворювання, як правило, в легкій і середній формах, однак спостерігаються випадки і важкого перебігу.

Слід відзначити, що гепатит А може проходити і непомітно, у безжовтяничній і стертій формах, які нерідко залишаються невиявленими. Однак треба пам’ятати, що при будь-якій формі вірусного гепатиту А хворий становить велику небезпеку для оточуючих, тому що з його фекаліями виділяється велика кількість вірусів, особливо в період появи перших ознак захворювання, до розвитку жовтяниці.

– Чи має гепатит А чітко визначену сезонність? 

– Для цього захворювання характерні сезонні коливання. В Україні найвища захворюваність реєструється в осінньо-зимовий період – серпень-вересень, жовтень-грудень.

– Які основні правила профілактики гепатиту А?

– Вірус дуже стійкий до дії різноманітних чинників у навколишньому середовищі. Так, у воді при температурі +4 він може зберігатися декілька місяців, +18-20  – декілька тижнів, при заморожуванні – декілька років. Повної інактивації вірус гепатиту А може досягти лише завдяки кип’ятінню протягом 5 хвилин, ультрафіолетовому опроміненню, дії на нього препаратів, що містять активний хлор. 

Отже, основні правила профілактики: частіше мити руки, пити тільки кип’ячену воду, тримати в чистоті колодязі, вбиральні, сміттєві ящики, всі відходи вивозити на спеціально створені в населених пунктах сміттєзвалища, не слід вживати немитих овочів і фруктів.

– Олегу Володимировичу, що потрібно робити при найменшій підозрі на гепатит А?

– При перших клінічних проявах захворювання на вірусний гепатит А необхідно звертатися по консультативну допомогу до лікаря-інфекціоніста, що унеможливить виникнення ускладнень після перенесеного захворювання та збереже здоров’я рідних і близьких.