П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
21 Січня 2011

ЛІКАР ЖУРАВЛИНА

ЖуравлинаЖуравлина серед українців цінувалася з давніх-давен, її нерідко називають північним лимоном. Ця ягода містить у собі цілий букет корисних речовин: вітамінів, мікроелементів, хінну кислоту, багато лимонної кислоти. 

Журавлина має властивість регулювати згортання крові. Для цього її їдять по 50-100 г у перервах між прийомами їжі (без цукру і меду). 

Журавлина стимулює роботу підшлункової залози, має загальну тонізуючу дію на організм, підвищує його розумову та фізичну активність. Журавлина – гарний сечогінний засіб. Її ягоди рекомендують при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів. 

Журавлинний сік – відмінний засіб у профілактиці та лікуванні урологічних інфекцій. Регулярний прийом по 50-100 мл журавлинного соку в день запобігає загостренню інфекцій сечовивідних шляхів у жінок. 

Журавлина – природний антибіотик, вона здатна позбавити від багатьох інфекцій. Лікарі радять чергувати журавлинний сік і мінеральну воду «Єсентуки-17». Чергування кислого та лужного середовища дуже корисне для організму та практично стерилізує сечостатевий тракт. Пити потрібно, чергуючи через день, день – мінеральну воду (приблизно 1 л), інший день – журавлинний сік (приблизно 250-400 мл), можна і компот із журавлини. 

Але журавлинний сік протипоказаний при виразці шлунка та 12-палої кишки. 

Вона допоможе позбавити Вас і від кишкової палички, від бактерій, винних у карієсі та запаленні ясен (екстракт журавлини планують включити навіть до складу зубних паст), а також проти могутнього мікроба хелікобактер пілорі, що викликає виразкову хворобу та рак шлунка. 

Журавлина активна навіть проти тих бактерій, які стійкі до антибіотиків. Але вона діє так витончено, що бактеріям з нею не впоратися. Більше того, журавлина активна проти вірусів грипу та герпесу. 

Крім журавлини, такі особливі проантоцианідини є тільки в чорниці, голубиці, сливі, авокадо, земляних горіхах, кориці. 

У журавлині дуже багато флавоноїдів, що мають потужну антиоксидантну дію, вона корисна не тільки в боротьбі з інфекціями, але може захищати від головних недуг сучасності – серцево-судинних захворювань (інфаркти, ішемічна хвороба серця, інсульти) та злоякісних пухлин. 

Корисна будь-яка журавлина – свіжа, сушена, заморожена, журавлинний нектар і морс. Морс, що продається в пакетах, теж можна пити, в ньому міститься не менше 15% журавлинного соку. Це майже вдвічі менше, ніж у нектарі, тому морсу потрібно пити вдвічі більше. Звичайно, легше випити 300 мл нектару, ніж з’їсти приблизно такий же обсяг свіжих або заморожених ягід. Але не забувайте, що в морсі та в нектарі багато цукру. Тому частіше їжте ягоди. 

ПРОТИПОКАЗАННЯ. Не треба пити сік під час загострення гастриту та виразкової хвороби.