П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Лютого 2011

ПЛІД КОРОЛІВ

ГранатГранат – один з найдавніших їстівних плодів, відомих людству. Він не тільки смачний, а й надзвичайно корисний. Це універсальна лікарська рослина, всі частини якої мають застосування в народній медицині.

Гранат увійшов у міфологію багатьох народів світу, символізуючи достаток і вічне життя. У Древній Греції плід граната вважався символом подружньої вірності. Королі зобов’язані гранату появою одного з головних атрибутів влади монарха – корони. Вважається, що форма чашолистків граната стала прообразом королівського головного убору. Недарма на Сході гранат називають королем усіх плодів.

Зупинимося на його лікувальних властивостях.

1. Підвищує гемоглобін. При недокрів’ї вживайте розведений гранатовий сік по 0,5 скл. тричі на день, за 30 хв. до їжі, протягом 2 місяців. 

2. Виганяє глисти. Щоб позбутися від глистів, настоюйте 40-50 г подрібненої кори в 400 г холодної води протягом 6 годин, а потім прокип’ятіть на повільному вогні, поки не випарується половина рідини. Відвар остудіть, процідіть і випийте протягом години дрібними порціями. Через годину прийміть проносне, а через 4-5 годин зробіть клізму. 

3. Зупиняє діарею. Кору і плоди граната використовують проти проносу, коліту та ентероколіту. Висушену кору подрібнити та приймати по дрібці 3 рази на день, після їжі, а дітям з цією метою можна давати свіжовичавлений сік, розведений водою 1:1. 

4. Дезінфікує рот і горло. Водний відвар зі шкірки граната або його сік застосовують при ангіні та фарингіті, гінгівіті та стоматиті. Дубильні речовини знімають біль, а органічні кислоти знищують інфекцію. 

5. Замінює інсулін. Плоди граната корисні діабетикам. Для цього вживайте по 60 крапель соку 4 рази на день, до їди. Вже на 3-й день у Вас суттєво знизиться рівень цукру в крові. 

6. Виводить радіацію. Сік граната дуже корисний всім, хто живе в зоні підвищеної радіації. 

7. Лікує шкіру. У Вас жирна шкіра, вугри або гнійні висипання? Зробіть маску зі злегка підсмаженої подрібненої шкірки граната з оливковою олією. Зберігайте її в холодильнику та наносьте на шкіру не частіше 2 разів на тиждень. А порошком із висушеної шкірки можна ефективно лікувати опіки, тріщини та подряпини. 

8. Знижує тиск. Зернятка граната дуже м’яко знижують артеріальний тиск у гіпертоніків. А перетинки з плодів граната, висушені та додані в чай, допоможуть заспокоїти нервову систему, позбутися від тривоги, налагодити нічний сон. 

9. Підвищує активність гормонів. У кісточках граната містяться масла, які відновлюють гормональний баланс в організмі. Особливо корисно приймати їх при клімаксі. 

10. Знімає запалення. При різних запальних захворюваннях (нирок, печінки, вух та очей, суглобів, гінекологічних органів) допомагає відвар кори граната. 2 ч.л. подрібненої кори залийте 1 скл. гарячої води, прокип’ятіть на водяній бані протягом 30 хв., процідіть, відтисніть і розведіть кип’яченою водою до початкового об’єму. Приймайте по 50 г 2-3 рази на день, за 30 хв. до їжі. 

Гранат не рекомендується людям з виразковою хворобою шлунка та гастритом із підвищеною кислотністю шлункового соку. Після того, як Ви з’їли гранат або випили сік, прополощіть рот або почистіть зуби, оскільки кислота, що міститься в гранаті, може пошкодити зубну емаль. При купівлі гранатів вибирайте великі плоди, вага яких здається великою навіть для їх розміру. Шкірка повинна бути блискучою, тонкою, сухою та обов’язково рівного кольору.