Субота, 20 Квітня 2024 р.
18 Лютого 2011

СКРИНЮ ПАНДОРИ ВІДКРИТО

Борис ЧАПЛІНСЬКИЙЗа підрахунками науковців, 2011 рік стане початком різкого збільшення кількості онкологічних захворювань, і це триватиме як мінімум до 2020 року. Онкологія не шкодує дітей, не звертає уваги на соціальні чи матеріальні розбіжності населення. Одним вдається вирватися з її жахливих лабет, а іншим, на жаль, – ні… 

Онкологічна патологія є причиною понад 15% усіх смертей в Україні та поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Серед чоловіків перші п’ять місць займають злоякісні пухлини легенів, шлунка, шкіри, передміхурової залози та прямої кишки. У жінок до першої п’ятірки входять рак молочної залози, шкіри, матки, шлунка та ободової кишки. 35%  померлих від раку – люди працездатного віку. Загалом в Україні кожну годину від раку помирає 10 людей. Сьогодні ризик захворіти на рак протягом життя для чоловіків становить 28%, для жінок – 18,5%. Про те, якими темпами онкологія наступає, зокрема і на мешканців Кам’янеччини, розповідає лікар-онколог ЦРЛ Борис ЧАПЛІНСЬКИЙ. 

– На 1 січня 2011 року в нас на обліку знаходяться 1464 онкологічно хворі. Лише за минулий рік захворіло 114 чоловіків, 123 жінки та одна дитина. Порівнюючи з минулим роком, у нас кількість хворих збільшилася на 30 людей. У чоловіків переважає рак шлунка, в жінок – рак молочної залози.

Онкологія найбільше вражає людей працездатного віку – 30-60 років. Науковці стверджують, що на 2020 рік в Україні кожен четвертий-п’ятий матиме онкологічну хворобу. 

– Борисе Борисовичу, з чим пов’язане таке різке збільшення захворюваності?

– Причин багато: погана екологія, харчування, вода… Якщо на екологічний стан ми вплинути не можемо, то контролювати те, що їмо та п’ємо, в змозі. Сьогодні спостерігається велика кількість ракових утворень печінки та підшлункової залози. А це прямо пов’язано з тим, що люди їдять і п’ють. 

– Чи існує профілактика онкологічних захворювань?

– Звичайно. Але найбільш дієвою вона буде, коли нею займатиметься держава. За часів Радянського Союзу система профілактичних онкооглядів була на високому рівні, люди проходили їх двічі на рік. На сьогодні ця система повністю розвалена, а можливість приїжджати в поліклініку, щоб пройти цей огляд і при потребі придбати ліки для запобігання онкології, в людини не завжди є. Коли говорити про лікування таких хворих, то воно дороге. На придбання хіміопрепаратів з бюджету виділена сума, яка покриває витрати лише на 10 відсотків ліків. А решту люди змушені купувати самостійно, і це при нашому зубожінні населення. 

– І все-таки, якщо говорити про відповідальних громадян, які мають бажання та можливості проходити профогляд, до кого їм звертатися в першу чергу?

– До свого дільничого терапевта. Людина має пройти обстеження в лікувальному кабінеті, здати аналізи, зробити флюорографію, жінки – пройти гінекологічний огляд, а чоловіки – відвідати проктолога. Потім терапевт вивчає результати аналізів та обстежень, якщо щось запідозрює, відправляє пацієнта на консультацію до вузького спеціаліста. При потребі робляться додаткові обстеження.

– Наскільки успішно можна боротися з онкологічними захворюваннями?

– Крім дворазового обстеження на рік, потрібно пильнувати за собою. Якщо на шкірі з’явилися підозрілі висипи, деякий період спостерігаються скачки температури, відчувається постійна втома, підвищена пітливість, безсилля, то це сигнал того, що терміново необхідно звернутися до лікаря. В жодному разі не можна займатися самолікуванням. Часто до мене приходять хворі вже із запущеними формами. Запитую, чому так пізно звернулися. Відповідь, як правило, одна: «Сподівалися, що пройде…» Але саме собою нічого не мине. 

Необхідно, щоб харчування було збалансованим. Найкраще їсти те, що самі виростили на власних городах і ви-

годували у власних хлівах. Науковці стверджують, що потрібно менше вживати калорійної, жирної їжі. Більше їсти овочів і фруктів, які не лише забезпечують організм клітковиною, вітамінами та органічними речовинами, але й запобігають розвитку пухлин. Нерозчинна клітковина зменшує тривалість травлення та, як наслідок, зменшується контакт між канцерогенами та клітинами слизової оболонки кишечника. До рослинних продуктів, багатих на клітковину, належать зернові (пшениця, кукурудза, гречка, жито, овес, ячмінь, рис) і бобові (квасоля і зелений горошок). Слід обмежити вживання алкогольних напоїв, які призводять до розвитку раку тканин ротової порожнини, стравоходу, печінки та молочної залози. Варто уникати фальсифікатів, особливо порошкових вин. І нарешті, менше вживати копчених продуктів, які можуть сприяти утворенню канцерогенних речовин у їжі. Що ж стосується куріння, то цієї поганої звички слід взагалі позбутися, якщо не хочете мати проблем з легенями.

Онкологія – це не вирок. Усе залежить від того, коли людина звернулася до спеціаліста. Чим швидше вона це зробить, тим більше шансів на одужання і тим менше витрат. У жодному разі не можна лікуватися самостійно чи звертатися до народних цілителів, аби не згаяти дорогоцінного часу.