П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Квітня 2011

ЧИ ІСНУЄ СПЕЦІАЛЬНА ДІЄТА ПРОТИ РАКУ?

Більшість фахівців сходяться на думці, що такої дієти, на жаль, поки що немає, проте знизити ризик виникнення небезпечного захворювання або його розвитку все-таки можливо – достатньо змінити режим харчування та раціон. Ось список продуктів, які допоможуть зупинити розвиток раку. 

Овочі сімейства хрестоцвітих. Броколі, спаржа, білокачанна та цвітна капуста знижують ризик розвитку раку сечового міхура приблизно на 40%. Ці овочі багаті на сполуки ІТЦ (ізотіоціанати – речовини – убивці ракових клітин). Краще, якщо Ви будете вживати ці овочі сирими, оскільки в процесі приготування вони втрачають близько 30% ІТЦ. 

Лляне насіння. Це одне з найбагатших джерел лігнанів – речовин, які запобігають росту пухлинних клітин і перешкоджають розвитку раку молочної залози, товстої кишки, яєчника та простати. Не варто забувати і про їх антиоксидантні властивості. На ці речовини багате також насіння малини, ожини, суниці, полуниці, винограду та інжиру. 

Помідори. Лікопін – яскраво-червоний пігмент у помідорах – допомагає протистояти деяким видам раку, в тому числі й раку простати. За результатами досліджень, продукти, до складу яких входять томати, – соки, соуси, томатна паста – значно збільшують Ваші шанси в боротьбі проти раку. Лікопін – сильний антиоксидант. 

Фолієва кислота. Міститься у спаржі, яйцях, хлібі, динях, курячій печінці, бобах, насінні соняшника та в зелених овочах – шпинаті, салаті. Рекомендована добова норма фолієвої кислоти в організмі – 400 мікрограмів. 

Цибуля і часник. Одним із найбільш поширених видів раку є рак шлунка. Знизити ймовірність виникнення цього захворювання допоможуть цибуля та часник. Останній, до того ж, є джерелом сірки, необхідної печінці для очищення нашого організму від канцерогенів і хвороботворних мікробів. 

Морква. Як і багато інших овочів помаранчевого кольору, морква багата на бета-каротин – природний антиоксидант. Свіжий морквяний сік є гарним засобом для боротьби з раком (особливо раком молочної залози). 

СЛІД ПАМ’ЯТАТИ! Успіх у боротьбі з раком залежить не тільки від того, які продукти споживає людина, але і від того, з якою періодичністю і в яких обсягах. Тут вчені радять дотримуватися декількох простих принципів. 

Алкоголь є одним із факторів ризику розвитку раку порожнини рота, стравоходу, печінки та молочної залози. Вживайте його якомога рідше та в помірній кількості.

Слідкуйте за своєю вагою та регулярно виконуйте фізичні вправи. 

Протягом дня їжте якомога більше фруктів та овочів.  

Замініть м’ясо рибою, яка багата на жирні Омега-3 кислоти. Споживайте її в їжу 2-3 рази на тиждень. 

Як джерело фолієвої кислоти, підійдуть різні бобові. Вони, до речі, можуть знизити шанси розвитку раку кишечника на 40%. 

Протягом дня не забувайте про джерела рослинної клітковини – продукти із цільних зерен злакових. Рослинна клітковина зменшує контакт канцерогенів із товстою кишкою. 

Переходьте на пісне м’ясо та молочні продукти з низьким вмістом жиру. Для салатів використовуйте нерафіновану рослинну олію холодного віджимання – оливкову або лляну.