Середа, 24 Квітня 2024 р.
24 Червня 2011

ХІБА У НАС ЛИШЕ ХОЛЕРА?

Останні декілька тижнів уся Україна настільки уважно спостерігає за подіями на сході країни, які пов’язані з розповсюдженням і подальшим локалізуванням холери, що навіть призабула, що, крім холери, існує ще чимало інших шлунково-кишкових захворювань. Єдиний плюс у тому, що способи зараження у них майже такі ж, як і при холері. Ми вирішили поспілкуватися з лікарем-епідеміологом міськСЕС Аллою ГРИЦАЙ і лікарем-інфекціоністом Центральної районної лікарні Фаїною ГЕРШЕНГОРЕН про те, яких ще шлунково-кишкових захворювань нам слід остерігатися та як запобігти їх виникненню.

КУХНЯ – РОЗСАДНИК ІНФЕКЦІЙ

– Окрім холери, в нашому середовищі побутують такі захворювання, як черевний тиф, паротит, дизентерія, сальмонельоз, ентероколіт та інші, – розповідає Фаїна Григорівна. – Інфекційні хвороби цієї групи викликаються різноманітними збудниками та бактеріями.

– Фаїно Григорівно, чому в одну групу увійшли захворювання, які викликаються мікроорганізмами різних біологічних видів?

– Усю цю групу поєднує те, що основне місце перебування збудника та розвитку хвороби – кишечник людини або тварини. Звідси і загальний механізм передачі інфекції – так званий фекально-оральний. Збудник із кишечника хворого або носія інфекції потрапляє в зовнішнє середовище, а потім через рот – у шлунково-кишковий тракт здорової людини. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею чи водою, а також заноситися брудними руками.

– Які перші ознаки захворювань?

– Перші ознаки можуть виникнути за 1-3 години після зараження, іноді для цього потрібна доба або дві. Хвороба починається з підвищення температури тіла, блювоти, рідких частих випорожнень, іноді зі слизом і кров’ю. Як правило, легку і середню форми захворювання, які протікають з нормальною температурою тіла, без блювоти і частих випорожнень, хворі звикли лікувати вдома. Проте таким хворим слід пам’ятати, що вони є носіями збудника інфекції, тому обов’язково потрібно дотримуватися правил гігієни, щоб уберегти від зараження рідних.

– Поняття профілактики шлунково-кишкових захворювань дуже широке. На що у першу чергу хотіли би звернути увагу?

– По-перше, як-то кажуть, на святеє святих для кожної жінки – кухню. Бажано, щоб кухонні меблі були покриті пластиком, який можна мити гарячою водою з миючими засобами. Стіни кухні на висоту 1,5 метрів від підлоги краще всього облицювати плиткою або пофарбувати – це полегшить їхнє миття. Необхідно мати декілька дощок і ножів – окремо для сирого м’яса, риби, сирих овочів, вареного м’яса та риби, хліба. Можна зробити на них помітки, щоб було зручніше користуватися. Кухонне начиння потрібно мити гарячою водою з використанням миючих засобів після кожного приготування та прийому їжі. Витирати посуд рушником не бажано! Після миття у гарячій воді він швидко висихає, а через рушник посуд може забруднюватися хвороботворними мікробами. Зберігати посуд потрібно в захищеному від мух місці.

По-друге, необхідно звернути увагу і на продукти. Ще до того, як вони потраплять на кухню, їх потрібно вберегти від забруднення. Продукти, які не підлягають термічній обробці, приміром сир чи ковбаса, потрібно запакувати окремо від сирих м’яса, риби та напівфабрикатів. Овочі та фрукти треба мити у проточній воді, потім обдати кип’ятком. Сильно забруднені овочі та фрукти бажано мити за допомогою спеціальної щітки.

Важливе значення має і правильне зберігання продуктів. Сухі та сипучі продукти потрібно зберігати в шафах. Продукти, які швидко псуються, – в холодильниках, де температура не перевищує +8 градусів. Та навіть для харчових продуктів у холодильнику існують певні строки зберігання: торти і тістечка, наприклад, можна зберігати в холодильнику 36 годин, смажені котлети – 24 години, а варені ковбаси – 48 годин.

БЕРЕЖЕНОГО БОГ БЕРЕЖЕ

– Фаїно Григорівно, саме в літній період багато людей відпочиває на природі та саме звідти вони привозять не лише букет польових квітів, але й букет кишкових інфекцій. Чи може бути відпочинок на природі справді оздоровлювальним?

– Може, якщо дотримуватися необхідних умов. Не слід брати в дорогу продуктів, які швидко псуються. Кожен вид продуктів необхідно запакувати в окремий поліетиленовий пакет. Для кращого зберігання можна використовувати сумку-холодильник.

Ще хочу звернути увагу на небезпеку використання неякісної забрудненої води. Особливо небезпечна вода із відкритих водойм. Відпочивальники мають намагатися не ковтати води при купанні у річці чи озері, особливо потрібно контролювати в цьому питанні дітей.

– А ще варто додати, що купатися можна лише в спеціально відведених водоймах, – додає Алла ГРИЦАЙ. – Для того, щоб зберегти своє здоров’я, не потрібно особливих затрат, достатньо лише дотримуватися елементарних  правил гігієни, які всі добре знають, та, на жаль, не поспішають їх виконувати. Зокрема, мити руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням і після відвідування туалету; ретельно мити овочі та фрукти або обдавати їх окропом перед вживанням; зберігати продукти в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції; дотримуватися термінів та умов зберігання продуктів, не складаючи разом сирих і термічно оброблених продуктів; вживати продукти після достатньої термічної обробки, а також у жодному разі не вживати продуктів сумнівної якості.

Пам’ятайте, що хворобі легше запобігти, ніж лікувати її. Якщо ж з’явилися перші ознаки недуги, слід терміново звернутися до лікаря – самолікування може призвести до ускладнень.