Четвер, 18 Квітня 2024 р.
15 Липня 2011

ЛІКУЮТЬ АБРИКОСИ

Абрикоси вважаються щедрим і неймовірно корисним для людського організму подарунком природи. Вони можуть не просто порадувати приємним смаком, у них міститься величезна кількість речовин та елементів, які не тільки зміцнюють, але й лікують організм. 

Абрикоси почали цінувати за те, що вони багаті на каротин (вітамін А), котрий запобігає процесу утворення ракових клітин в організмі, оскільки він є сильним антиоксидантом. Каротин також здатний поліпшити зір, відновити його гостроту. Після регулярного вживання свіжих абрикосів відновлюється шкіряний покрив, пошкоджений ранами та травмами. Також швидше загоюються ранки та пошкодження на слизових оболонках, наприклад у ротовій порожнині.

Каротин вкрай необхідний дорослим, але найбільше – дітям. Достатньо всього лише 150 г 

соку з абрикосів, щоби потребу організму в цьому найважливішому вітаміні було задоволено. Але ці смачні та соковиті плоди багаті не тільки на вітамін А. Корисні властивості абрикосів посилюються завдяки вмісту в них вітаміну С, котрий відомий як найголовніший вітамін, який підтримує імунну систему та зміцнює організм, запобігаючи потраплянню вірусів та інфекцій. Користь цих яскравих і красивих фруктів посилюється вмістом марганцю, завдяки якому вітамін С активно починає вироблятися в організмі самостійно.

Все та ж доза абрикосового соку в 150 г може допомогти наситити організм добовою нормою аскорбінової кислоти. А вона ще й допомагає протистояти дії стресу на організм. Завдяки вітаміну Е абрикоси вважають найпотужнішим засобом, що допомагає зміцнити серце і судини, нормалізувати кровообіг, провести профілактику утворення тромбів.

У соковитих і м’яких плодах міститься магній і калій, а також солі натрію, які необхідні будь-якому організму для нормального водно-сольового обміну, своєчасного виведення рідини з організму, зменшення схильності до набряків, у тому числі й тих, які виникають у внутрішніх органах. Фосфор і залізо, фолієва кислота і мідь, кобальт і вітамін В – всім цим насичені смачні плоди. Саме тому вони значно поліпшують мозкову діяльність, нормалізують рівень артеріального тиску, покращують процес утворення крові, регулюють рівень кислотності в шлунково-кишковому тракті, знімають запалення при колітах. Абрикоси призначають дієтологи тим людям, які страждають на запори, метеоризм і дисбактеріоз. Можна вживати плоди в будь-якому вигляді – свіжі та засушені, в компотах, у вареннях чи соках. Такі численні корисні властивості абрикосів роблять їх одними з найцінніших плодів на столах у літню пору. Відоме, між іншим, їх застосування в народній медицині. Наприклад, сушені абрикоси (курагу) корисно вживати тим, хто проходить відновлювальний період після простудних захворювань, а також жінкам, котрі очікують на появу дитини. Із кураги готують засіб, який має потужний зміцнювальний ефект. Склянку кураги заливають бджолиним медом, додають подрібнені ядра волоського горіха, пригорщу родзинок, два лимони, подрібнені разом зі шкіркою. Такий засіб дають дорослим по 1 ст.л., а дітям по 1 ч.л. 2-3 рази на добу.

Корисні також кісточки абрикосів, їх застосування в народній медицині давно стало популярним. Кісточки висушують, потім подрібнюють, заливають теплою водою та отримують емульсію, яку можна вживати при кашлі різного  походження. Кісточки можна заливати також відваром ромашки чи будь-яких інших лікарських рослин, але слід пам’ятати, що кісточки – чиста отрута, тому вживати їх потрібно дуже акуратно, не перевищуючи дози в 10 г кісточок для дорослого.

Стиглі плоди застосовують у народній медицині та в косметологічних цілях. З м’якоті можна приготувати маску для жирної шкіри обличчя, змішавши її з яєчним білком. Для сухої шкіри слід приготувати маску з перетертої м’якоті та вівсяних пластівців, подрібнених за допомогою блендера. Можна додати 0,5 ч.л. меду безпосередньо перед нанесенням маски на обличчя. Абрикоси для маски просто нарізають і прикладають до шкіри. Вони можуть послабити біль при сонячних опіках, відновити водний баланс у шкірних покривах, зменшити прояви пігментних плям. М’якоть з абрикосів, нанесена на обличчя та шию, дозволяє зняти запалення та заспокоїти шкіру.

Ефективний сечогінний засіб можна приготувати, якщо залити м’якоть окропом і залишити настоятися півгодини або просто з’їсти 200 г абрикосів.

Зловживати цими смачними плодами все ж не варто, особливо тим, у кого діабет. Будь-яка кількість, вжита при даному захворюванні, повинна узгоджуватися з лікарем, щоб організму не було завдано шкоди.