Середа, 24 Квітня 2024 р.
14 Червня 2019

У ТРАВМАТОЛОГІВ – СУЧАСНІ МЕТОДИКИ

Аби зробити протезування кульшового суглоба, жителям Кам’янеччини не потрібно долати сотні кілометрів – такі та ще низку інших складних операцій успішно проводять лікарі травматологічного відділення Центральної райлікарні (головний лікар Віталій Шевчук). Для цього в закладі є все необхідне: нова європейська операційна з якісним ремонтом, сучасне медобладнання й інструменти. І, найголовніше, золоті руки майстрів-травматологів та чуйне серце медичних сестричок.

Володимир Гузак в оновленій операційнійПро те, чим сьогодні живе відділення та які методики впроваджує, спілкуємося з лікарем-ортопедом-травматологом першої категорії Володимиром Гузаком, за плечима якого понад 10 років стажу.
– Травматологічне відділення має 25 ліжок і призначене для надання екстреної та планової медичної допомоги при травмах і захворюваннях опорно-рухової системи. Під керівництвом завідувача Юрія Чаплінського працюють тут, окрім мене, ще двоє лікарів-травматологів В’ячеслав Романчук і Павло Ткачук та лікар-нейрохірург Михайло Колендзян, адже у складі відділення маємо декілька нейрохірургіч­-них ліжок. У рік проводимо близько п’яти сотень різних оперативних втручань, – дорогою до оновленого операційного блоку розповідає Володимир Дмитрович.
Про добротний ремонт в операційній медики мріяли ще з 2001 року, відколи відділення зі старих площ, що на Підзамчі, переселилося в селище Жовтневе, у райлікарню. І торік їхня мрія нарешті здійснилася. Крім якісного ремонту, пристроїв і комунікацій, облаштованих за світовими стандартами, відділення отримало ще й купу дорогого і необхідного обладнання. Зокрема, закуплено операційні столи зі спеціальними приладдями для ортопедії і травматології, операційні лампи, дихальні апарати, обладнання для стерилізації й зберігання інструментів, а також для анестезіологів, яке дозволяє здійснювати безпечне знечулення. А ще тут з’явилася лапароскопічна стійка і рентгеноскопічний апарат, що дозволяє все ретельно контролювати під час операції, адже зображення одразу з’являється на екрані.
Помаленьку проводяться ремонти і в палатах. Наразі у відділенні вже є дві, де замінені вікна, двері, придбано холодильники та мікрохвильові печі. Розпочинають капітально ремонтувати третю.
Володимир Дмитрович зізнається, що травми пацієнтів часто залежать від пори року і навіть дня тижня, але відділення ніколи порожнім не буває:
– Узимку найпоширенішими випадками є падіння під час ожеледиці, тому, як результат, маємо переломи гомілки, кісточок. Навесні та влітку часто травмуються велосипедисти, мотоциклісти, діти і дорослі під час гри у футбол, виїздів на природу тощо. Восени переважають господарські травми під час збирання врожаю. На жаль, незалежно від пори року трапляються аварії. Усі мають усвідомити, що правила безпеки – це найважливіше, де б не працювали і що б не робили.
Наше відділення ортопедо-травматологічне. Тож надаємо допомогу не лише при гострих травмах, а й при захворюваннях опорно-рухового апарату.
Як стверджує лікар, найчастіше жителів нашого району турбують захворювання суглобів, зокрема артрози колінного і кульшового.
– Адекватним методом лікування є ендопротезування суглобів, чим ми, власне, і займаємося з 2013 року. За рік робимо сотню таких операцій, які я називаю з високим ко­ефіцієнтом корисної дії. Бо якщо пацієнт не ходив або потерпав від сильного болю, то вже наступного дня після операції він стає на ноги. Наймолодшому пацієнту, якому робили ендопротезування кульшового суглоба, було 29 років, а найстаршій пацієнтці – 96. Бабуся зламала шийку стегна і без цієї операції могла залишитися прикутою до ліж­ка, – каже Володимир Дмитрович. – Тож відділення успішно працює і має у своєму арсеналі чимало методик – малоінвазивних, ендоскопічних, мікрохірургічних. У діаг­ностиці й лікуванні використовуємо комп’ютерні технології. Але всьо­го цього не було би без допомоги і розуміння нашого головного лікаря Віталія Шевчука. Він завжди підтримує наші ініціативи і сприяє.
У лікарів відділення, як у студентів, навчання ніколи не припиняється. Адже постійно набивають руку під час стажувань не лише в Україні, а й за кордоном. Нашим травматологам уже вдалося об’їздити чи не пів Європи і набути досвіду у всесвітньо ві­домих лікарів, усі є членами Всесвітньої організації ортопедів-травматологів AOTRAUMA. Тож незабаром на Кам’янеччині вони впроваджуватимуть най­сучасніші світові технології.