Середа, 24 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2019

ОБСТЕЖЕННЯ ДОПОМОЖЕ ЗУПИНИТИ ОСТЕОПОРОЗ

Остеопороз в Україні протягом останніх років набуває характеру епідемії. Призупинити або вчасно діагностувати початок захворювання можна, пройшовши дослідження кісток на денситометрі. Цей сучасний апарат ізраїльського виробництва нещодавно з’явився у Кам’янці-Подільському, у Центрі відновлення здоров’я. Сертифікат на роботу із приладом має відомий у місті лікар-ендокринолог, завідувач терапевтичного відділення міської лікарні Едуард Бідюк.

– Едуарде Вікторовичу, що таке остеопороз?
– Це системне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням маси кістки і порушенням мікро­архітектури кісткової тканини, що призводить до підвищення крихкості кіс­ток і високого ризику переломів. Супроводжується болями у кістках, судомами, але найважчими проявами є часті переломи дрібних кісток, важкі – хребців і стегон, результатом яких може бути інвалідність, а іноді навіть смерть.
– Яка причина збільшення кількості людей із таким діагнозом?
– Майже у кожної третьої жінки після 65 років спостерігається, щонайменше, один перелом кісток. Злами стегнової кістки призводять до зниження очікуваної середньої тривалості життя на 12-15%. Після нього до 20% хворих помирають протягом перших 6 місяців, близько 50% пацієнтів не можуть пересуватися без сторонньої допомоги, а третина втрачає здатність до самообслуговування. Сумарний ризик остеопоротичних переломів у віці 50 років становить 39,7% для жінок та 13,1% для чоловіків.
– Чому в зоні ризику переважно особи слабкої статі?
– Це пов’язане із дефіцитом естрогенів у постменопаузі, нижчим піком кісткової маси, порівняно із чоловіками тощо. Остеопороз вражає від третини до половини всіх жінок у постменопаузальному періоді. Втрата кісткової маси розпочинається у них десь із 35-40 років.
Дані ВООЗ свідчать, що кількість ліжко-днів на рік для жінок у постмено­паузальному періоді із остеопоротичними переломами шийки стегна перевищує показник для таких захворювань, як рак молочної залози, гострий інфаркт міокарда, хронічні захворювання легень, цукровий діабет тощо.
– Що говорять цифри про захворюваність в Україні?
– Кількість українок, котрі страждають на остеопороз, складає 11,8% від усього жіночого населення. Згідно з отриманими даними, суттєве збільшення кількості жінок із цією недугою спостерігається у віковій групі 50-
59 ро­ків – 387 тисяч; у старшому віці цей показник зростає: 60-69 років – 754,2 тис.; 70-79 років – 1235 тис. Отри­мані результати свідчать, що остеопороз у нашій державі набуває характеру непередбачуваної за своїми масштабами епідемії, запобігти якій можна за умови своєчасної діагностики, профілактики і лікування.
– Що передує захворюванню?
– Непомітний попередник остеопорозу – остеопенія. Це стан, при якому відзначається зменшення мінеральної щільності кісток і маси кісткової тканини. Однак зміни ще не настільки виражені, щоби вважати їх остеопорозом. Наявність остеопенії істотно підвищує ризик появи у майбутньому переломів і розвитку повноцінного остеопорозу, тобто вираженого потоншення кісток.
– Що призводить до розвитку остеопенії?
– Маса кісткової тканини досягає свого максимуму приблизно до 30 ро­ків. Після цього у нормі кістки починають стоншуватися, оскільки процеси розсмоктування кісткової тканини переважають над її утворенням, тому, чим міцніші та сильніші кістки до середини життя, тим більше часу проходить до розвитку остеопорозу. В де­яких пацієнтів з остеопенією маса
кісткової тканини залишається нормальною, знижується лише мінеральна щільність кісток.
– Які фактори сприяють розвитку остеопенії?
– Є низка різних чинників: жіноча стать; настання менопаузи, що викликає гормональну перебудову, і це впливає на потоншення кісток; худорлява статура; расова приналежність (білі люди частіше страждають на остеопенію й остеопороз, ніж чорношкірі); спадковість; похилий вік; тривале застосування кортикостероїдів (при запальних або аутоімунних захворюваннях, бронхіальній астмі), протисудомних і шлункових препаратів; куріння і зловживання алкоголем; малорухливий спосіб життя; бідне кальцієм і вітаміном D харчування; вживання газованих напоїв; розлади харчової поведінки, які порушують всмоктування поживних речовин у кишківнику; хі­міотерапія при злоякісних пухлинах; вплив іонізуючого випромінювання.
Фахівці просять і чоловіків не забувати про стан своїх кісток, незважаючи на те, що у представників сильної статі остеопенія й остеопороз розвиваються не так часто, як у жінок.
Виявити остеопенію дозволяє дослідження мінеральної щільності кісток. Найточнішими і найінформативнішими методами є двоенергетична рентгенівська абсорбціометрія або ультразвукова денситометрія. Ці дослідження дуже чутливі та виявляють зміни кісткової щільності. Стандарт­на рентгенографія для цього не під­ходить, бо не може виявити мінімальних відхилень у масі кістки або її щільності.
Найближчий апарат рентгенівсь­-кої абсорціометрії знаходиться у Чернівцях, але його недоліком є рентгенівське опромінення. Цього позбавлений денситометр, що досліджує ульт­развуком і вже є у Кам’янці-Подільсь­кому.
Після дослідження розробляється програма лікування і профілактики захворювання. Дізнатися більше про остеопороз, діагностику та лікуван­ня можна на сайті: www.osteoporoz.com.ua

Вікторія ГАЙДАМАШКО, прес-секретар міської поліклініки №1.