П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Серпня 2019

ЯК НЕ ПІДХОПИТИ ПАРАЗИТІВ

У світі відомі понад 340 видів різних гельмінтів, деякі з них зустрічаються рідко, інші, навпаки, поширені. В Україні виявляють близько 30 видів хвороботворних глистів. В організмі людини можуть паразитувати різні представники гельмінтів: круглі черви (аскариди, волосоголовці, гострики, трихінели); ціп’яки (свинячий, бичачий, ехінокок); сисуни (фасціола, опісторхоз).

Перебування паразитів в організмі людини шкідливе для здоров’я. Залежно від їхньої локалізації (печінка, легені, кишківник, м’язи й інші органи), існують і різні клінічні прояви гельмінтних захворювань. Глис­ти пошкоджують цілісність тканин органів, можуть закрити просвіт кишки (аскариди), виділяють отруйні речовини, що знижує апетит, особливо у дітей. У хворих спостерігається нудота, блювання, безсоння, зниження працездатності, часті респіраторні захворювання, алергія, порушення травлення, нервові розлади, анемія, біль у м’язах тощо.
Клінічні прояви гельмінтозів різноманітні: від гострих до стертих і малопомітних у перші дні захворювання. Це пов’язано з тим, що необхідний певний час, аби з маленького яйця гельмінта виріс дорослий статевозрілий паразит або личинка, – від декількох мі­сяців до років (для аскариди – 2-3 місяці; волосоголовців – 1-1,5 міс.; гостриків – 3-4 тижні; бичачого ціп’яка – 2-4 міс.; ехінокока – 1-2 роки).
Тривалість життя глистів в організмі людини також різна і залежить від своєчасного звернення хворого до лікаря, якості проходження диспансеризації, періодичних медоглядів, дотримання правил особистої гігієни, громадської профілактики, технології приготування їжі (особливо з м’яса, риби, свіжих овочів, фруктів та інших продуктів).
Торік у Кам’янці-Подільському обстежено на збудники паразитарних хвороб 19655 містян (19,7% від усього населення), із них – 12415 дітей та 7240 дорослих. У 125 осіб були гельмінти. Серед дитячого населення переважно виявлялися гострики, менше – аскариди та 1 бластоциста тоді, як у дорослих переважали аскариди, зрідка гострики й одиничні випадки бластоцист і токсокар.
Є декілька груп населення, які передусім ризикують захворіти на гельмінтози, – це діти, котрі від­відують дитячі заклади; мешканці сільської місцевості; особи, які утримують домашніх тварин; рибалки; люди, котрі полюбляють їсти сирі рибу чи м’ясо;
ті, хто приїхав з-за кордону. Таким особам раз у півроку рекомендовано проходити обстеження на гельмін­този.
Аби не підхопити паразитів, потрібно:
– ретельно мити руки перед їдою, після відвідування громадських місць, ігор із тваринами, слідкувати за чистотою нігтів, забороняти дітям їх гризти;
– не забувати про вологе прибирання приміщень, особливо в організованих колективах;
– сирі овочі, ягоди, фрукти перед споживанням добре мити й обливати кип’яченою водою;
– не вживати некип’ячену воду з криниць, джерел тощо.

Оксана ПОЛІЩУК, бактеріолог Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».