Субота, 20 Квітня 2024 р.
16 Серпня 2019

БЕЗ ДЕКЛАРАЦІЇ НЕ БУДЕ ЛІКАРНЯНИХ І ЛІКІВ

На черговій «п’ятихвилинці» у Кам’янець-Подільській міській поліклініці №1 заступник головного лікаря Артур САВИЦЬКИЙ довів до колег основні тези виступу заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка стосовно подальшого реформування другої ланки в галузі медицини.

Наприкінці розмови Артур Миколайович попросив лікарів донести пацієнтам інформацію:
– Медична реформа, яка стар­тувала в Україні, продовжується, цього року до неї долучається вторинна ланка медицини. В розрізі цих подій у вересні в статус комерційних неприбуткових підприємств переходять міські заклади вторинного рівня: поліклініка №1, дитяча поліклініка, Перинатальний центр і лікарня.
Наступним етапом змін у закладах буде одержання ліцензії та укладання договору із На­ціо­нальною службою здоров’я Украї­ни (НЦЗУ). Ця установа (НЦЗУ) буде основним фінансовим донором для цих підприємств.
Прикро, що до цього часу знаходяться пацієнти, які не обрали собі сімейного лікаря, дільничого терапевта і не підписали із ними декларації про медичне обслуговування.
По-перше, через це виникає проблема для самого хворого, адже із деякими хворобами (гіпертонія, серцево-судинні захворювання, бронхіальна аст­ма, цукровий діабет) він не зможе отримати пільгового рецепта. Електронний рецепт виписується лише за наявності декларації, яка зафіксована в електронній системі МОЗ.
По-друге, за попередніми да­ними МОЗ, із вересня 2019 року виписка лікарняного листка непрацездатності буде здійс­нюва­тися тільки в електронному вигляді, адже так НЦЗУ простіше його контролювати та оплачувати.
Тому вкотре нагадуємо мешканцям Кам’янця-Подільського про необхідність підписати декларацію із сімейним лікарем.

Прес-служба міської поліклініки №1.