Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Вересня 2019

ВОДОЛІКАРНЯ: ПЕРЕВЕСТИ НЕДОЦІЛЬНО ПОРЕМОНТУВАТИ

Саме так виглядає ситуація із водолікарнею, і кому в цьому вислові кожен кладе там, де йому комфортніше. Питання переселення закладу обговорюється давно, крім того, декілька років тому розпочалися роботи із втілення задуманого, які поступово підходять до завершення. І чим ближче час для переїзду, тим більше запитань і нарікань виникає в кам’янчан.

– Із центру міста забирають водолікарню, куди по оздоровчі по­с­луги ми ходили не одне десятиліт­тя. Чимало кам’янчан уже завчили напам’ять сюди маршрут, але у владних кабінетах чомусь вирішили, що утримувати водолікарню там, де вона є, недоцільно. Тому й переносять її на окраїну міста. Але, як завжди, про людей не подумали і їхньої думки не запитали. Дістатися на Руські фільварки непросто, особливо пенсіо­нерам. Сполучення там не вельми, бо маршрутки №№2 та 10, які туди курсують, побачиш нечасто. А під розклад комунального автобуса не завжди впишешся. Тому й виникає низка запитань: чому лікарню переносять, а чи не краще зробити там ремонт, і що буде на її місці? – завітавши до редакції, розповіла кам’янчанка Жанна Олександрівна.
Жінка додала, що має чи­мало однодумців, котрі проти перенесення водолікарні на вулицю Франка і готові за неї повоювати. Обурені активісти вже розпочали збирати під­писи не лише щодо водолікарні, а загалом проти забудов об’єк­тів, які стратегічно необхідні місту, зокрема це територія міської лікарні, стадіони та майданчики.
Тож відповіді на запитання нашої читачки шукали журналісти як у представників влади, так і медиків, а також навідалися на поки що чинні площі водолікарні та заплановані нові, де активно ведуться ремонтні роботи.

КРАЩЕ ЗАКРИТИ, НІЖ «ЛІКУВАТИ»

У новому приміщенні триває ремонт– Водолікарня без води – це нонсенс, – переконаний начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Там зносилася система водопостачання й водовідведення, сантехніка застаріла. Будівля потребує капітального ремонту і чималих на це коштів. Узимку обігріти приміщення із височезними стелями неможливо. Як краще вирішити цю проблему, вивчали не один рік і врешті-решт прийшли до спільного рішення. І влада, і ад­міністрація поліклініки знайшли оптимальний вихід – змінити прописку водолікарні, перемістивши її на вулицю Франка, 30. Там будівля новіша і світліша. Тим паче, що держава виділила кошти на реконструкцію цього приміщення. Але найголовніший аргумент переїзду – цілющі води, розташовані неподалік. Власне усе це й надасть водолікарні нового життя. Але одразу хочу заспокоїти па­цієнтів: доки не завершиться реконструкція, не буде встановлено сучасне обладнання, переведено на нові площі колектив – про закриття старого приміщення водолікарні не йтиметься.
«За» операцію переселення водолікарні й міська влада. У коментарі «Подолянину» заступник міського голови Вадим САВЧУК зазначив, що якісно надавати послуги у приміщенні, яке потребує ремонту, недоречно:
– Кроки влади щодо переселення водолікарні не гірші, а нав­паки, робляться задля покращення і створення в місті бальнеологічного курорту.
Загальна вартість реконструкції приміщення міської полікліні­-ки на Руських фільварках становить 8 мільйонів 973 гривні. За станом на 1 вересня, освоєно вже 7,5 мільйона. За ці кошти повністю замінено мережі водо- і теплопостачання, каналізацію, встановлено нові вікна, відремонтовано дах. Наразі тривають роботи щодо утеплення самої будівлі. Роб­ляться ремонти і власне у кабінетах, де надаватимуться водолікувальні послуги. Кам’янчанам не варто хвилюватися щодо транс­портного сполучення, адже туди курсують маршрутки і комунальний автобус. А за потреби міська влада розгляне питання щодо збільшення кількості автомобілів на маршрутах.

РЕМОНТ ДОРОБЛЯЮТЬ, ПРО ПЕРСПЕКТИВУ ДБАЮТЬ

Артур СавицькийАби переконатися, чи справді цей проєкт має такі райдужні перспективи, журналісти вирушили на вул.Франка, 30 разом із в.о. головного лікаря міської поліклініки Артуром САВИЦЬКИМ. Робота там кипить. Будівля поступово змінює обличчя, стає теплішою і комфортнішою. На вулиці працюють робітники-висотники, котрі утеплюють стіни і додають їм персикових кольорів. Як у вулику, і всередині приміщення: тут шпаклюють, вимірюють, фарбують, встеляють підлогу плиткою.
– Відділення водолікарні будуть розміщені на І, ІІ та IV поверхах, місця тут достатньо, – оглядаючи хід ремонту, коментує Артур Миколайович. – Зокрема, на першому буде відділення водолікування. Там до послуг відвідувачів декілька видів душу: гідромасажний, контрастний, циркулярний, Шарко. Уже закуплена нова сантехніка, тут ремонтні роботи на фінішній прямій. Переконаний, що відвідувачі оцінять наші старання, бо отримуватимуть якісні послуги в гідних умовах.
– Із часом на Руські фільварки мають перевести і центральну поліклініку з вулиці Огієнка, частинкою якої є денний стаціонар, – продовжує Артур Савицький. – Але, перш ніж усіх переселяти, необхідно і тут створити ком­фортні умови для прийому пацієнтів. Сподіваємося на підтримку і розуміння чиновників і в цьому питанні.
Гуляючи просторими і світлими коридорами поліклініки, завітали і у фізіотерапевтичне відділення, яке ще донедавна було окремим її підрозділом, а тепер входитиме до складу водолікарні. Тут уже приймають пацієнтів у відремонтованих кабінетах.
– Ми переходимо на новий менеджмент, будемо працювати і надавати допомогу в повному обсязі (водолікування, світлолікування, магнітотерапія тощо), – розповідає завідувачка фізіотерапевтичного відділення комунального некомерційного лікувально-консультативного діагностичного центру Любов Кушнірук. – Відтепер кам’янчанам і не тільки не потрібно їхати в санаторії, бо покращити здоров’я і пройти процедури можна буде в нас. Тішимося, що маємо козир – свіжу мінеральну воду. Її досліджували фахівці Одеського інституту санаторно-курортного лікування – і результати тішать: за складом кам’янецька вода відповідає типу «Нафтуся» і не гірша, ніж у Трускавці чи Моршині. Вона корисна при захворюваннях нирок, жовчного міхура і шлунково-кишкового тракту. Перспективи маємо світлі, але ще необхідно докласти зусиль, щоб модернізувати нашу апаратну базу і придбати нові меблі. Адже старі з водолікарні в нові стіни не вписуються.

КОЛИ БОРОТИСЯ ЗА КЛІЄНТА НЕМОЖЛИВО

Стара водолікарняНе могли ми пройти повз стару водолікарню, аби побачити, чи справді ситуація там настільки критична, що вимагає переїзду. Побачили потріскані стіни, які давно потребують ремонту, величезну дірку в стелі, похмурі величезні коридори і старі ванни. У колективі двояке ставлення до змін, але всі розуміють, що в таких умовах надавати послуги, а тим паче боротися за клієнта неможливо. Старожили, котрі працюють тут понад 30 років, зізнаються, що капітального ремонту заклад не бачив уже давно. Щось підбілювали, підфарбовували, а 5 років тому зробили непогані ремонти в 5 кабінетах. Але все одно не розуміють, навіщо вкладати мільйони в поліклініку на Руських фільварках і переводити водолікарню туди, якщо ці кошти можна вкласти у приміщення у центрі міста.
Але, попри все, обговорюючи невідворотні зміни, згадують минулу славу подільської здравниці, коли за один день лише на ванни (хвойні, скипидарні, кисневі, перлинні) приймали по дві сотні відвідувачів. Тому всім залишається лише сподіватися, що минулу славу кам’янецькому курорту вдасться відновити.