Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Жовтня 2019

ФАРМАЦЕВТИЧНА КАТАСТРОФА

Звістка про закриття відділу виготовлення ліків у Центральній районній аптеці №140 змусила кам’янчанку Людмилу МАРИНЮК забити на сполох.

– Недавно мені видалили око, і я двічі на день мушу промивати ліками, зробленими за спеціальним рецептом у цій аптеці. Але стало відомо, що цей процес там припиняють, і порадили їхати в сусідні міста. Для хворої людини, яка живе на пенсію і рідко виходить із дому, це катастрофа, – зателефонувавши до редакції та не стримуючи емоцій, розповіла жінка.
Цю невтішну звістку підтвердила і в.о. завідувача-провізора КП «Кам’янець-Подільська цент­ральна районна аптека №140» Леся ТКАЧУК:
– Справді наша аптека припиняє виробництво ліків. Три місяці тому до нас із перевіркою завітали представники обласної Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Опісля нам надали пропозиції: або закрити виробництво ліків, або ж привести його у відповідність до чинного законодавства. Останнє нам не під силу – фінансово ми це не потягнемо. Адже повинні придбати сучасне обладнання, зробити ремонт тощо. На державну допомогу не розраховуємо, бо не є бюджетною установою.
Боляче, що тепер хворі залишилися без унікальних і відносно дешевих ліків. Адже асортимент фармацевти пропонували немалий – від, здавалося б, банальних заспокійливих відварів, бовта­-нок від підліткових прищів і вуг­рів, мазей від тріщин на п’ятах до препаратів, що лікують трофічні виразки, гінекологічні запалення та допомагають при епілептичних нападах. Тут за рецептами лікарів індивідульно для кожного пацієнта виготовлялися мазі, крап­лі для очей і носа, мікстури, порошки, заспокійливі трав’яні розчини, супозиторії, емульсії, суспензії, присипки, шампуні. І все без краплі консервантів чи емульгаторів. До речі, в роздрібній торгівлі таких не купиш.
Вісім років тому місто прогавило шанс виготовляти ліки в комунальній аптеці, мотивуючи тим, що не по кишені налагодити цей процес. Тоді всіх хворих ві­діслали в район, а нині мешканців і району, і міста… відправляють ще далі – у Хмельницький чи Чернівці.