П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Листопада 2019

«БРІСБЕН» І «КАНЗАС» УЖЕ В ДОРОЗІ

На Україну цьогоріч сунуть чотири штами грипу, два з яких уперше. І як поведуть себе віруси, потрапивши в українське середовище, фахівці не беруться прогнозувати. І хоча нині епідситуація в Кам’янці під контролем і бити тривогу ще зарано, однак втрачати пильності не варто.

За повідомленням завіду­вачки відділення організації епідеміологічних досліджень Ка­м’янець-Подільського міськ­районного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алли ГРИЦАЙ, із настанням осені чимало людей уже встигли підхопити звичайні респіраторні захворювання. Грип до нас іще не ді­йшов.
– Захворюваність на ГРВІ динамічно зростає, і це притаманно для осінньо-зимового періоду, – коментує Алла Вадимівна. – У вересні захворіли 2100 кам’янчан і 470 жителів району. А вже у жовтні майже вдвічі більше: 3547 і 757 відповідно. Більшість хворих – діти. Госпіталі­зовано 53 особи. Зазвичай протягом усього епідсезону занедужують близько 20 тисяч кам’янчан.
За прогнозами ВООЗ в Украї­-ні, у цьому епідсезоні слід чекати 4 штами вірусу грипу: «Канзас»
(А/H3N2), «Брісбен» (А/Н1N1), «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) і «Пхукет» (належить до гілки B/Yamagata). До речі, «Брісбен» і «Канзас» для нас нові.
– Ніхто не може знати, як поведе себе той чи інший штам вірусу грипу в прийдешньому сезоні, але найвищі хвилі підйому захворюваності традиційно очікуються в грудні, а також наприкінці січня – на початку лютого 2020 року, – продовжує фахівець. – Торік, коли переважав штам вірусу «Сингапур», в Україні від ускладнень померли 64 людини. Цей сезон теж не буде легким. Якщо до нас дійде вірус «Канзас», то в групі ризику (тобто, на яку найчастіше припадають летальні випадки) опиняться нещеплені люди пенсійного віку. Вірусу «Брісбен» теж ще не було в Україні, він уперше виділений в Австралії. Основна група ризику – діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітні.
Аби не підхопити вірусу, лікарі рекомендують зробити щеп­лення. Цьогоріч, як стверджує Алла Грицай, кам’янчани роб­лять це активніше. За попередні три тижні щеплення зробили 114 кам’янчан, за аналогічний період 2018-го – 70. Найактивніше вакцинуються медпрацівники, освітяни, літні люди, діти до 5 ро­ків. Починати вакцинацію лікарі зазвичай радять до початку активної захворюваності, хоча до­зволяється і впродовж усього сезону, адже імунітет після щеплення від грипу виробляєть­ся протягом двох тижнів. Зав­дяки вакцинації ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, імовірність смертельних випадків – на 80%, а частота госпіталізацій – приблизно на 50%.
Цьогоріч Україна закупила вакцини проти грипу виробництв Франції (4-компонентна, тобто діє на 4 штами вірусів) та Кореї (3-компонентна). Ті, хто вакцинувався торік, уже будуть захищені від двох штамів «Колорадо» і «Пхукет».
Також епідеміологи наголошують, що для міцного імуніте­-ту важливі здорове харчування, баланс праці та відпочинку, загартовування. При перших симптомах хвороби радять залишатися вдома і дотримуватися постільного режиму, оскільки грипозне захворювання є великим навантаженням на серцево-судинну систему. Пити більше рідини, щоб вимивати токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання. І звернутися до лікаря.
– Коли розпочинається епідемія ГРВІ та грипу, захворюваність перевищує епідпоріг і триває 3-4 тижні. Раджу уникати тісних контактів із людьми, які чхають і кашляють, не торкатися руками очей, рота і носа, ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісними антисептиками для рук, частіше здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні, де перебуваєте, – зазначила Алла Вадимівна.
До речі, не слід плутати грип і застуду. При застуді хвороба починається поступово, а темпе­ратура тіла рідко піднімається вище як 37-37,5 градусів. Для застуди характерні нежить, яка розпочинається з початком хвороби, та біль у горлі. Грип же має стрімкий початок захворюван­-ня. Температура здій­мається до 38 градусів і вище. Для початку грипу не типові такі симптоми, як нежить чи біль у горлі – вони з’являються на 2-4 день хвороби.
І якщо застуду з легкими симптомами можна вилікувати постільним режимом та активним питтям за 3-5 днів, то грип небезпечний ускладненнями, тому без фахової допомоги не обійтися.

Підготувала
Галина МИХАЛЬСЬКА.