Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Січня 2020

ФІТОАНДРОГЕНИ

Фітоандрогени, як і фітоестрогени, відносяться до фітогормонів – біологічно активні речовини, котрі виробляються рослинами та за хімічною будовою схожі до статевих гормонів людини. На організм вони впливають через ті ж рецептори, що і власні андрогени, однак у набагато менших концентраціях. Тому застосування фітогормонів знижує виникнення побічних ефектів, як при застосуванні замісної гормональної терапії.

Фітоестрогени широко використовуються у практиці лікування клімактеричних розладів у жінок. А от тема застосування фітоандрогенів науковцями ще недостатньо вивчена.

Вживання продуктів рослинного походження у яких міститься велика кількість фітоандрогенів, вітамінів та інших біологічно активних речовин, сприяє нормалізації гормонального фону у чоловіків. Систематичне вживання таких продуктів викликає позитивні зміни в організмі вже через три місяці – підвищується рівень вільного тестостерону в крові та нормалізується співвідношення андрогенів до естрогенів.

Назва «фітоандрогени» є відносно новою і стосується групи фітостеролів – рослинних субстанцій, що мають позитивний вплив на здоров’я людини. Рослини, що містять фітоестрогени, проявляють свої ефекти кількома способами: безпосередньо є джерелом андрогенів; стимулюють синтез гормонів в організмі; гальмують процеси перетворення андрогенів у естрогени.

До найпоширеніших рослин, що містять фітоандрогени належать: пилок сосновий (джерело тестостерону), корінь женьшеню та якірці сланкі – активують синтез андрогенів, кропива дводомна (гальмує перетворення андрогенів на естрогени). Також фітогормони містяться і в бджолиному молочці.

Найчастіше для покращення чоловічого здоров’я використовують пилок сосновий. Поряд з тестостероном пилок містить також і андростендіол (попередник гормону). Пилок сосновий містить біодоступний тестостерон у кількості 80 нг/г і андростендіол 590 нг/г. знаходяться у пилку також і антиоксиданти (флавоноїди, феноли), амінокислоти та невелика кількість вітамінів і мінеральних речовин.

Сосновий пилок виробляється чоловічими суцвіттями сосни. Багато років він використовується у традиційній китайській медицині. В країнах Азії пилок відомий як джерело андрогенів та афродизіак, але здебільшого використовується для покращення роботи внутрішніх органів, для підвищення життєвих сил та опірності організму, для покращення стану шкіри.

Завдяки наявності природних андрогенів, пилок сосновий:

  • підвищує рівень вільного тестостерону в організмі і саме тому має анаболічну дію (стимулює синтез білків і ріст м’язової тканини);
  • сприяє підтриманню рівноваги статевих гормонів у чоловіків;
  • підвищує лібідо;
  • збільшує фізичну активність та витривалість.

Наявні в пилку сосновому бразиностероїди (гормони, що контролюють ріст і розвиток рослин) також стимулюють синтез білка і діють як анаболічні речовини.

Зазвичай, пилок сосновий застосовують чоловіки, однак жінки також можуть знайти у ньому користь. Насамперед, як загальнозміцнюючий препарат, підвищує природну опірність організму, а також має сильний антиоксидантний ефект та сповільнює процеси старіння організму.

Для досягнення позитивного ефекту достатньо вживати ½-1 ч.л. пилку щодня (для осіб, що виконують інтенсивні фізичні тренування, добова доза може досягати 3 ч.л.). Для найефективнішого всмоктування біологічно активних речовин пилок, перед ковтанням, потрібно потримати під язиком. Також продукт можна додавати до негарячих страв, йогурту, соків.

Однак, слід пам’ятати, що пилок сосновий, як і інші препарати з високим вмістом біологічно активних речовин, можна вживати лише після консультації лікаря. Не варто вживати пилок вагітним жінкам та в період грудного вигодовування, а також дітям та підліткам до 20 років, оскільки фітогормони можуть викликати порушення синтезу власних андрогенів та становлення нормального гормонального фону організму.

Будьте здорові!

 

Ленга Евеліна Леонідівна
к.б.н., асистент кафедри біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії
Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет»