П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Січня 2020

ІЗ ГРИПОМ УСЕ СЕРЙОЗНО

Лікарні заповнені, школи – на карантині, – ГРВІ та грип розпочали вояж Кам’янеччиною.
Якщо іще минулого тижня хворих було небагато, то за останні дні їх суттєво побільшало.
У деяких клінічно визначені прояви грипу, що ускладнюється запаленням легень.

– За другий тиждень року на грип та ГРВІ захворіли 511 осіб, а вже за третій – 755, двадцятеро з яких госпіталізовано. Перший випадок грипу зареєстрований 13 січня, – розповіла завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Загалом, за станом на 14.00 23 січня, діагноз «Грип» встановлено у 14 жителів міста і району. З-поміж них четверо дорослих і 10 дітей. Лабораторно методом швидких тестів грип А підтверджено у двох хворих.
Алла Вадимівна додала, що попередня епідемія грипу розпочалася наприкінці грудня 2018 р. і тривала майже до кінця січня 2019-го. За увесь епідсезон на грип захворіли 5 осіб, у трьох цей діагноз було підтверджено лабораторно.
Підступний ворог додав роботи медикам. Зі слів заступника головного лікаря міської лікарні №1 Тетяни ДІДИЧ, наразі медзаклади дійсно заповнені. У хворих спостерігається висока температура, кашель, головний біль, нежить і біль у горлі.
– Грип небезпечний тим, що дає ускладнення на 3-8 день хвороби. Переважно у більшості пацієнтів, котрі поступили до лікарні, діаг­ностують бактеріальні пневмонії, – додала Тетяна Василівна.
Як зауважила очільниця Центру ПМСД Тетяна КУЗНЯК, у зв’язку зі стрімким поширенням хвороби, у центральній поліклініці на вул.Огієнка, 20, бригада медиків чергуватиме і в неділю, із 9.00 до 12.00.
А в суботу, в такий самий час, тут прийматимуть пацієнтів сімейний лікар і педіатр. Цілодобово медичну допомогу можна отримати і в приймальних відділеннях лікарень. Тетяна Іванівна також відзначила, що за останній тиждень до сімейних лікарів Центру ПМСД звернулися 678 ка­м’янчан, котрі занедужали на грип та ГРВІ. Порівняно з попереднім тижнем, хворих побільшало аж на дві сотні.
22 січня ситуацію із захворюваністю обговорили на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії. Заслухавши фахівців, у міськраді вирішили спрацювати на випередження – й із 23 січня до 3 лютого включно оголосили карантин у навчальних закладах. Дитячі садочки поки не закриватимуть.
Згідно з оприлюдненими на засідан­ні даними, у школах міста, за станом на 22 січня, зафіксовано 1157 хворих. Це втричі перевершує показники кінця ми­нулого тижня. Набільше хворих школярів у міському ліцеї, ЗОШ №№12, 7 та 17, а також у НВК №№3 та 14.
Відповідні профілактичні заходи будуть проведені й у громадському транспорті. Водіям комісія рекомендувала щоденно мити автомобілі й обробляти салони дез­інфікуючими засобами, аби не допустити поширення вірусу.
Медики наголошують на небезпеці самолікування і закликають за перших ознак хвороби негайно звертатися до лікаря. Аби не наражати інших на небезпеку і не поширювати вірусу, хворий у громадському транспорті, лікарні чи вдома мусить одягати маску. Її слід змінювати кожні дві години.
Варто додати, що нині світ лихоманить від звістки про спалах у Китаї інфекцій­ної хвороби, викликаної новим коронавірусом, що провокує появу небезпечної форми пневмонії. Випадки захворюван­-ня вже виявлені й у Південній Кореї, Таїланді, Японії.

Галина МИХАЛЬСЬКА.


ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГРИП ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Немає, мабуть, в Україні людини, котра хоча б один раз у житті не хворіла грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ). Епідемії грипу виникають майже щорічно. Сприйнятливість населення до грипу дуже висока (майже 100%), і багато в чому вона залежить від ступеня зміни вірусів. При появі нових штамів збудника все населення виявляється незахищеним. У цьому випадку недуга поширюється лавиноподібно, виникає велика кількість важких форм захворювання, ускладнень і летальних випадків.

Ускладнення грипу: геморагічний набряк легень, набряк головного мозку, вірусні або бактеріальні пневмонії, серцева недостатність. Вірусом можуть бути уражені й інші органи та системи людського організму. За відсутності своєчасного та якісного лікування хвороба може закінчитися смертю. Щодня жителі дізнаються із засобів масової інформації про летальні випадки після захворювання на грип.
Зважаючи на те, що грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, то Кам’янець-Подільський міськміжрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить регулярний моніторинг захворювання на ГРВІ.
Так, 2019 р. в м.Кам’янець-Подільський перехворіла на ГРВІ 27871 людина, у тому числі 19165 дітей (69% від усього населення), у Кам’янець-Подільському районі була уражена 7071 особа, в тому числі 4349 дітей (62% від усього населення). Більше 60% з-поміж захворілих діток становили школярі.
Основна захворюваність на грип та ГРВІ припадає на осінньо-зимовий період, тому, починаючи із 40-го тижня року, Лабораторний центр щотижнево отримує й аналізує захворюваність, аби надати органам влади та місцевого самоврядування пропозиції щодо необхідності вжити відповідних профілактичних заходів, зокрема і карантинних, задля обмеження ускладнень епідемічного процесу.
За три тижні цього року на ГРВІ на Кам’янеччині вже занедужали 2260 осіб. Прогнозується ускладнення епідемічного процесу наприкінці січня (бо завершилия шкільні канікули) та у лютому.

Наголошу, що вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися низки правил:


– уникати скупчень людей задля зменшення вірогідності контакту з хворими;

– користуватись одноразовими масками, щоби захистити себе чи оточуючих від зараження;
– регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і на роботі;
– повноцінно харчуватися, висиплятися, уникати перевтоми;
– постійно мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючими засобами зі спиртом);
– необхідно ізолювати хвору людину: виділити їй окрему кімнату і посуд, бажано, якщо можливо, триматися від хворого на відстані 2 метрів;
– прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу.
Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання.

Олег КЕРНИЧНИЙ, лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського міськміжрайонного відділу
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».