Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Березня 2020

МАЄМО ПІДОЗРУ НА КОРОНАВІРУС

У Кам’янці-Подільському у чоловіка, який нещодавно повернувся додому з відпочинку, запідозрили коронавірус. Наразі його везуть до Хмельницької інфекційної лікарні. Епідеміологи встановлюють контактних осіб, а комунальники мають провести деінфекцію під’їзду, де мешкає кам’янчанин.

 – За станом на 13.00 маємо одну підозру на коронавірус у чоловіка, який нещодавно повернувся з Єгипту з усіма симптомами COVID-19. Наразі здійснено всі заходи, згідно з інструкціями. Кам’янчанина відправлено до Хмельницької інфекційної лікарні на додаткове обстеження і лікування, – повідомив на своїй сторінці у фейсбуку міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.
Зі слів головного лікаря Кам’янець-Подільської станції екстреної медичної допомоги Петра ГАЗДЮКА, бригада медиків, у спецавтомобілі та у захисних костюмах везуть хворого до Хмельницького. Мешкає він на мікрорайоні Жовтневий.
У коментарі «ПОДОЛЯНИНУ» сімейний лікар Галина ЯРОВА розповіла, що чоловік сам прийшов до амбулаторії:
 – Варто зазначити, що пацієнт, у якого запідозрили коронавірус, щоб не наражати інших прийшов до амбулаторії в респіраторі. Він був на відпочинку у країні, де зафіксовані випадки COVID-19. У вихідні у нього підвищилася температура, він відчув слабкість, тому й звернувся до медиків. Йому зробили швидкий тест на грип, але він виявився негативним. Тому, відповідно до розробленого алгоритму, такі хворі мають бути госпіталізовані до Хмельницької інфекційної лікарні.
Начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК додав, що закуплені швидкі тести на визначення коронавірусу уже пройшли процедуру розмитнення і найближчим часом мають дістатися до Кам’янця. Однак їх використовуватимуть лише сімейні лікарі і виключно у разі 100% підозри на COVID-19.
Наразі місцеві епідеміологи встановлюють усіх, хто контактував із кам’янчанином.
– У чоловіка відібрали матеріали на дослідження до лабораторії, яка має підтвердити чи спростувати коронавірус, – зазначила завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Ми ж з’ясували, що він прибув у місто пізно ввечері 19 березня. Був ознайомлений, що має бути на самоізоляції, оскільки перебував на території, де фіксується передача вірусу. Близькі контакти у нього були обмежені, громадським транспортом не користувався, в магазинах не був. Перебував у колі рідних та одного разу зустрічався із друзями. Усіх осіб, котрі з ним контактували, повідомлено про підозру і надано роз’яснення, що вони мають робити. Також за ними встановлено медико-санітарне спостереження, що триватиме впродовж 14 днів від дати останнього контакту із хворим. Таких людей небагато – їх шестеро.
Чоловік живе у багатоповерхівці, тому ми уточнюємо список людей, котрі мешкають в одному під’їзді. І хоча у них був віддалений контакт із підозрюваним на коронавірус, але за ними теж буде встановлено медичне спостереження. Їм телефонуватимуть сімейні лікарі. Але панікувати не варто, усі мають дотримуватися карантинних правил, максимально сидіти вдома, прибирати і провітрювати оселю, часто мити руки, одягати маску, коли виходять на вулицю. А у разі появи симптомів, телефонувати до сімейного лікаря.
Про дезінфекцію під’їзду мають подбати комунальники.
– У місті в усіх під’їздах багатоповерхівок буде здійснено дезінфекцію. Для цього закуплено достатню кількість дезінфікуючих засобів, обприскувачів тощо, – розповів заступник міського голови Сергій БАБІЙ.
Сергій Віталійович закликав кам’янчан телефонувати на гарячу лінію «15-05» і повідомляти, якщо у під’їзді комунальники нехтують цими правилами.